Wist je dat 17% van de werknemers een burn-out heeft? Dit las ik een paar maanden terug op Volkskrant.nl. Ik las daar in eerste instantie een beetje overheen, het zei me niet zoveel. Totdat ik besefte dat dat 1 op de 6 werknemers is…1 op de 6! Dat betekent dat van zes van mijn vrienden er één heeft.

Als burn-out alumni weet ik hoe verschrikkelijk dat is. Je bent totaal op, leeggelopen en uitgehold als persoon en het is dus zeker geen gelukkige periode. Burn-out is echter zo’n normaal fenomeen geworden dat we er niet meer van opkijken en sinds 2012 stijgt het aantal burn-out meldingen steevast elk jaar.

Overigens vind ik het niet raar dat het aantal sinds 2012 weer stijgt, want dit was economisch gezien een zwaar jaar; het consumentenvertrouwen en de koopkracht daalden. We zaten in Nederland flink met de gevolgen van de kredietcrisis die in 2007 voorzichtig begon en jarenlang verstrekkende gevolgen had.

“Als je er geen hebt gehad, hoor je er bijna niet meer bij hè”

Maar terug naar de toename van burn-outs. Ik vind het verontrustend. Ik ken zoveel mensen die een burn-out hebben, hebben gehad of die op het randje staan. Zoals mijn moeder laatst tegen me zei: “Als je er geen hebt gehad, hoor je er bijna niet meer bij hè”.

Een verklaring heb ik er wel voor: in 2007 kwam de iPhone uit van Apple. Sinds die tijd is het smartphonegebruik enorm toegenomen. De iPhone introduceerde een nieuw tijdperk. Waar eerst nog vooral gebruik werd gemaakt van de Blackberries en dan voornamelijk door ambtenaren en bankiers, kregen steeds meer mensen een smartphone waarmee ze altijd ‘aan’ stonden. Ik weet nog dat ik mijn eerste iPhone in 2008 kocht. Ik installeerde gelijk mijn werkmail erop en wat was ik blij. Ik kon altijd mijn werkmail checken, dan hoefde ik daar niet meer mijn laptop voor open te klappen. Altijd bereikbaar! Hoe anders denk ik daar nu over.

De smartphone heeft ervoor gezorgd dat we (bijna) altijd en overal bereikbaar zijn. We krijgen constant impulsen van apps, berichten, voicemessages en telefoontjes. We schijnen op één dag meer impulsen te krijgen dan een persoon in de Middeleeuwen in zijn hele leven te verwerken kreeg! En dat terwijl onze hersenen daar geen update voor gehad hebben.

Voel je je emotioneel uitgeput? Dat is dus helemaal niet zo raar. Maar het is wel een signaal.

Doe er wat aan voordat het te laat is en begin eens als proef met het uitzetten van je telefoon voor een uur, een middag of een weekend. Het maakt niet uit. Als je jezelf maar even rust gunt.

Wil je meer tips? Download dan mijn gratis E-book met praktische tips.

Delen: