Skip to main content

Ken jij ze ook? Van die mensen die rust uitstralen. Alleen al bij ze in de buurt zijn geeft rust en vertrouwen. Je wordt er zelfs vrolijker van.

Eén van die mensen is voor mij Bob Ross en ik ben niet de enige! Voor wie hem niet kent: Bob Ross was een tv-schilder. Hij maakte veelal landschapsschilderijen en gaf tutorials over hoe hij dat deed. Tot mijn grote genoegen zag ik Bob Ross laatst weer voorbijkomen. Even rustig als altijd.

Bob Ross doet in zijn tv-tutorial ook hele rustige uitspraken die gelijk een ontspannen indruk geven. Zo sprak hij niet over fouten, maar over ‘happy accidents’, zei hij dat bomen ook eenzaam konden worden en dus een vriend nodig hadden die hij ernaast schilderde, en dat jij in jouw wereld alles kan doen wat jij wilt.

“Spreek niet over fouten, maar over happy accidents

Soms, als ik het nodig heb, kijk ik weer even naar Bob Ross. Zijn uitspraken doen wonderen evenals zijn rustige uitstraling. Het is helemaal niet zo gek om jezelf te omringen met mensen die iets hebben wat jij op dat moment niet hebt. Je neemt als het ware hun energie over, je kunt er even op meeliften. Dat is met rust zo, maar ook met geluk. De Framingham Heart Study van de Boston Universiteit laat zien dat je verbinden met mensen die gelukkig zijn jou weer gelukkig maakt. Je omringen met dat wat je nodig hebt, heeft dus zeker zijn effect.

Zoals het rustige effect van Bob Ross werkt, werkt het ook de andere kant op. Op kantoor, in de metro of in het spitsuur: als mensen stress hebben, gehaast zijn of zich opwinden, nemen we (ongemerkt) die energie over. Bewust zijn van wat er in je omgeving leeft, is dus geen luxe maar noodzakelijk om leiding te nemen over je leven.

Stel jezelf dus de volgende vragen:

  • Wat is het gemiddelde van de 4 mensen inclusief mezelf met wie ik omga op het gebied van rust, energie (of iets anders)? Ik neem geluk als voorbeeld. Neem de 4 mensen die je het meeste ziet. Bijvoorbeeld je kantoorgenoot, je partner, je sportmaatje en buurman. Wat is het gemiddelde van hoe gelukkig zij en jij zijn? Dit is natuurlijk geen exacte wetenschap maar gewoon natte vinger werk. Je geeft jezelf bijvoorbeeld een 7, je collega een 8 etc. Dat tel je bij elkaar op en deel je door 5.
  • Is dit meer of minder dan jouw cijfer (in dit geval een 7)?
  • Als het cijfer minder is, dan kun je bekijken met wie in je omgeving je je vaker kunt mee verbinden om dit cijfer op te krikken?

Let op: ik zeg niet dat je mensen de rug toe moet keren. Het is voor jou van belang te weten dat anderen effect hebben op jou en hoe je daar meer van kunt krijgen of hoe je je ertegen kan beschermen.

En je hoeft niet bij iedereen alles te vinden. Het kan je helpen om te weten bij wie je wat kunt halen en dus bijvoorbeeld als je rust nodig hebt, je niet te veel tijd met je energieke collega moet doorbrengen.

En weet dat als er niemand rust uitstraalt in je omgeving, je altijd nog met Bob Ross op de bank kunt gaan zitten.

Wil je meer tips? Download dan mijn gratis E-book met praktische tips.

Delen:
Our time: 1:02am UTC