LeiderschapPersoonlijk leiderschap

The best of the best: de 3 leiderschapsingrediënten van meesterchef François Geurds

By 02/07/2015No Comments
leiderschap
Wie wil er nu niet een meester in zijn of haar vak zijn? François Geurds – meesterchef en eigenaar van sterrenrestaurants FG en  FG Food labs is the best of the best op zijn gebied en daar kunnen we wat van leren.
Dankzij een videoportret  van François Geurds gemaakt door ADDITORS+ krijgen we een kijkje in hoe Geurds zijn meesterschap bereikt èn behoudt. (Video hier te bekijken). Hij benoemt in deze video essentiële elementen van leiderschap

1. Niet afgeleid worden, je volledig terugtrekken, afzonderen. Dan is je geest vrij en kun je creëren. 
Met deze woorden omschrijft meesterchef Geurds zijn werk in zijn laboratorium waar hij zijn geweldige nieuwe gerechten bedenkt. Hiermee stipt hij een bijzonder punt aan: rust en ruimte creëren in je dagelijkse werk is belangrijk voor ontwikkeling, vooruitgang en vooruitlopen. Voor leiders is ontwikkeling, vooruitgang en vooruitlopen onontbeerlijk.
Het belang van terugtrekken zien we ook terug in de hersenonderzoeken die gedaan worden, bijvoorbeeld op het gebied van mindfulness: het bewust ruimte maken leidt tot een vrije geest en dit leidt weer tot innovatie en creativiteit. François Geurds noemt zijn werk in het laboratorium dan ook ‚bijna meditatie’.

2. Testen, uitproberen, ontwikkelen, dan kom je er achter dat bepaalde smaken niet gaan.
Belangrijk in leiderschap is de houding om te willen blijven leren. Dat betekent erop uit gaan, zaken ondernemen, ze uit te testen en dan bepalen of het wel of niet werkt. Dit betekent uit je comfort zone komen, iets nieuws proberen en fouten durven maken. Zo kom je tot nieuwe ontdekkingen en kom je erachter wat werkt en in welke situatie. Of het nu gaat om de ontwikkeling van een product, conflictbenadering of een team samen stellen, probeer het uit en wees blij met het resultaat -positief of negatief: het heeft je iets geleerd.
 Op deze manier ontwikkel je nieuw gedrag, is innovatie een tweede natuur en blijf je jezelf èn anderen steeds verrassen.

3. Als je jezelf wilt verbeteren, dan moet je de processen weten. Nieuwsgierig zijn: Wat gebeurt er? 
Net zoals je bij gerechten de ingrediënten, smaken en natuurkundige processen moet begrijpen, is het in leiderschap belangrijk om de ingrediënten van jouw organisatie te ontleden en tot in de puntjes te weten wat er gebeurt. Durven kijken naar wat er speelt, het fijne er van weten en uitpluizen. Dat is onmisbaar in leiderschap. Hoe kun je immers iets leiden als je het niet kent?
En hierbij is een beginner’s mind het grootste goed: dus niet de zaken voor waar aannemen en denken dat je het wel weet. Maar juist een proces, product of onderhandeling benaderen alsof je iets voor de eerste keer doet. Nieuwsgierig blijven waarom het werkt zoals het werkt.
Op deze manier voorkom je als leider dat je in een automatische handeling schiet en op de automatische piloot handelt. Als je niet weet hoe het werkt, kun je het ook niet verbeteren.

Leiderschap: fundamenteel is de vaardigheid tot reflectie, ook wel omschreven als ‚being in the dance and on the balcony at the same time’. Waarbij de dans de detaillering is en op het balkon staan ruimte maken betekent. En bekijk dan de dans steeds met die nieuwsgierige blik. Stel uzelf niet tevreden met de status quo, want zoals François Geurds zegt: “Als je een beetje nieuwsgierig bent, is het leven wel erg leuk.”. Meesterschap is leiderschap. Be the best of the best!

Wilt u weten hoe u een vrije geest kunt creëren, niet in herhaling valt, de beginner’s mind verkrijgt en de tocht van de dans naar het balkon kan maken en weer terug? Kijk dan bij de programma’s van Ki2.
Wilt u daarnaast ervaringen van klanten van Ki2 lezen? Klik dan hier.
Beeld: ADDITORS+

 

Delen: