Ik had absoluut moeite met het woord zelfcompassie. Het is een woord dat me deed denken aan softe, weke, zijige mensen die altijd maar blijven steken in een ellendige situatie. En die dan zeggen dat je dat dan moet accepteren. Nou, daar gingen mijn nekharen van overeind staan, van dat zelfcompassie.

Je bent dus gewoon een mens

Maar hoe meer ik meemaak en mensen train, hoe meer ik erachter kom: er zit wel degelijk iets in zelfcompassie. En man, wat heb ik me vergist in de mensen die er mee werken. De meesten weten echt waar het over gaat.

Zelfcompassie gaat niet over passief niks meer van je zelf verlangen, maar gaat over mild zijn naar jezelf. Waar ik mildheid nog wel eens verwarde met ‘geen enkele ambitie’ of ‘nergens meer voor werken’, besef ik dat mildheid gaat over wat je tegen jezelf zegt en dat je bewust bent dat je ook maar gewoon een mens bent en dus feilbaar.

Een afweer tegen de aanvallen

We hebben allemaal een innerlijke criticus. Een stem die op de voorste rij staat te schreeuwen dat je gefaald hebt, je keer op je keer met je neus op je fouten wijst, je misstappen gigantisch uitvergroot. Het stemmetje dat roept dat het niet goed genoeg is en dat je echt beter moet zijn.

Zelfcompassie kan optreden als het schild tegen deze stem. Het is in staat om die harde aanvallen van onszelf af te weren terwijl het ondertussen ons in staat stelt te focussen op wat we nu wèl kunnen doen. Zelfcompassie draait om jezelf die fouten te vergeven, ze niet steeds meer uit te vergroten (je onthoudt ze toch wel) en toe te staan dat je niet perfect bent.

Ik vond dat ik er boven moest staan

Laatst had ik er zelf weer mee te maken, met zelfcompassie. Ik bekende tegen mijn eigen coach dat ik verlangde naar een wereld zonder corona maar dat ik ook vond dat ik boven die gedachte moest staan omdat ik er toch niks aan kan doen. Nu kun je zeggen” Dat is inderdaad niet goed om dat te denken” maar ze zei “Ja en ook jij bent mens. Je hoeft je niet zozeer druk te maken over dat je die gedachten hebt. Je kunt ze beter gewoon met een beetje compassie bekijken en denken “ah daar zijn ze weer, dit soort menselijke gedachten en er verder geen waarde aan hechten”.

Klinkt het nog steeds soft? Dat snap ik wel maar dan is het handig om het volgende te beseffen:

Als je je realiseert dat je net zo menselijk bent als de rest, kun je de energie die je steekt in het verbergen of overwinnen van je menselijkheid steken in andere zaken zoals beter presteren, meer sporten, je communicatievaardigheden verbeteren of wat dan ook waar je wilt groeien. En op die manier creëer je een vriendelijke omgeving om je te ontwikkelen.

Meer weten?

Is je interesse gewekt? Kijk dan ook eens naar de training “Relaxt meer Impact”. Daar leer je een houding te ontwikkelen die een kalme geest ondersteunt en je bewust maakt waar je invloed kunt uitoefenen. Er komen binnenkort weer nieuwe data beschikbaar. Kun je niet wachten? Download dan mijn gratis e-book.

Oefen je liever even? Doe de gratis meditatiereeks ‘Zuiver je hoofd’. Inschrijven kan via de mindfulleadership.academy.

Wil je erna meer, dan kun je altijd mijn gratis meditaties beluisteren

Delen: