Skip to main content

Als een kind zo blij was ik toen ik afgelopen december hoorde dat ons wetenschappelijk artikel over mindful leiderschap gepubliceerd was. Niet alleen omdat het bloed, zweet en tranen gekost heeft om het te schrijven, maar vooral omdat ik de uitkomsten zo relevant vind! Je vindt de publicatie hier.

In ons onderzoek hebben we een aantal mensen geïnterviewd die eerst mee hebben gedaan aan een mindful leiderschapstraining. We stelden ze na de training vragen over hun werk in het algemeen en over hun leiderschap. We weten van heel veel eerder wetenschappelijk onderzoek dat mindfulness positieve effecten kan hebben op jezelf. Dat bevestigden de resultaten uit ons onderzoek. Je wordt namelijk vriendelijker voor jezelf, brandt jezelf minder af, wordt meer bewust van jezelf, gedraagt je effectiever en bent meer behulpzaam.

Wat ons onderzoek ook aantoont, is dat mindfulness niet alleen voor een verandering zorgt in je houding en gedrag ten aanzien van jezelf, maar ook naar een ander toe! Een greep uit de uitkomsten: je ziet anderen in een ander licht, je luistert beter naar anderen, je merkt andere zaken op, je communiceert beter en je wordt beter in het verwoorden van je verwachtingen.

“Minder gedoe bij jezelf, meer ruimte voor andere zaken”

Als je het heel plat slaat, kun je zeggen dat door meer inzicht in jezelf te krijgen, je je anders gaat gedragen en er minder gedoe is bij jezelf. Doordat je minder gedoe hebt, heb je meer energie en ruimte over om je eigen vaardigheden te laten zien en om aandacht te hebben voor zaken om je heen, of dat nu mensen of situaties zijn.

Wat betekent dit? In de praktijk betekent dit dat je in staat bent om de energie die je hebt anders in te zetten voor zaken die je belangrijk vindt (bijvoorbeeld voor je eigen vaardigheden, voor situaties om een beter overzicht te krijgen en te behouden). Daardoor kun je meer bereiken, meer impact creëren en een positieve bijdrage leveren.

Je bent tot zoveel in staat en het mooie is dat je met een beetje zelfinzicht nog veel meer kunt bereiken. Ruim je ruis op, houd je hoofd helder en creëer impact. En dat is allemaal aan te leren met een training!

Vind je het interessant en wil je dit ook voor jezelf? Binnenkort start ik weer met een training (7 februari). Stuur een mail naar welkom@kikivreeling.nl voor meer informatie.

Delen:
Our time: 9:35pm UTC