Afgelopen zomer had ik een openhartig gesprek met een supersuccesvolle jonge ondernemer. Echt zo’n droomverhaal; begonnen op zijn zolderkamer met zijn start-up, de reis naar scale-up gemaakt en binnen de kortste keren een groot bedrijf dat nog steeds snelgroeiend is.

We hadden het over ontwikkeling en benoemden de onzekerheid. “Achteraf kun je pas verklaren waarom je iets gedaan hebt. Op het moment zelf doe je maar wat je denkt dat goed is.”, zei hij. Kierkegaard, de Deense filosoof, had daar zo’n mooie uitspraak over:

“Het leven kan slechts achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.”

Het interessante is dat wij mensen die onzekerheid vaak helemaal niet zo leuk vinden, terwijl we er wel de hele tijd in zitten. Zodra er een verandering is van A naar B (en die is er eigenlijk constant) zijn we bezig om zo snel mogelijk bij B te komen. De fase tussen A en B – het ondertussen zoals iemand het laatst tegen mij noemde – is iets waar we liever niet in zitten. In dat ondertussen zit heel veel onzekerheid. We weten niet wat we moeten doen, of we het goed doen en wat de uitkomst is. We zijn vertrokken van huis, weten nog niet of de plaats van bestemming beter is en twijfelen over de route.

 

En dus vullen we het op met cursussen over hoe het zou moeten, volgen we iemand die in onze ogen succesvol is, en zoeken we soortgenoten. Allemaal in de hoop dat we meer zekerheid krijgen in het ondertussen. Maar het eigenlijke medicijn ligt in het kunnen zijn met de onzekerheid en erop vertrouwen dat de volgende stap zich wel ontvouwt. Dat is absoluut niet makkelijk, maar dat maakt het leven wel een stukje leuker.

Wat kan je daarin helpen?

Een voorbeeld: Stel je voor dat je niet meer gelukkig bent in je huidig werk maar je ook niet weet wat dan wel. Laat die zekerheid van ‘ik moet het weten’ los en ga op zoek. Stel je open voor de twijfel, onderzoek je vragen. Hoe meer je ok kan zijn met het niet-weten (het ondertussen), hoe ontspannener het wordt. Hoe meer je ontspant hoe meer mogelijkheden je gaat zien. En dan komt het antwoord vanzelf wel.

  • In de coaching die ik geef, onderzoeken we samen hoe je meer vertrouwen kan hebben in het ondertussen. Wil je daar meer over weten, neem dan contact op!
  • En als je meer wilt weten over hoe die onrust komt, download dan mijn gratis e-book. 
Delen: