Nee, niet weer een stress- en burn-out verhaal! Dit is een verhaal over kracht, veerkracht, flexibiliteit, potentieel en prestatie.

Heel vaak lezen we dat mindfulness zo goed helpt bij het terugdringen van stress en het voorkomen van een burn-out. Allemaal waar. Maar de kant die we minder vaak horen, is hoe mindfulness bij kan dragen aan prestatie, kracht, flexibiliteit, wijsheid, verbinding en vertrouwen.

Bij een gemiddelde mindfulness training leer je op een niet-oordelende manier naar jezelf en de situatie kijken in het nu. Je vergroot je observatievermogen en door het creëren van een afstand ontstaat er een groter relativeringsvermogen en meer objectiviteit.

Ik gebruik altijd graag de metafoor van Ronald Heifetz (Senior Lecturer in Public Leadership en Founding Director van het Center for Public Leadership) om duidelijk te maken wat je nu eigenlijk doet met mindfulness:

“Being on the balcony and in the dance at the same time.”

Terwijl je danst, kijk je vanaf het balkon naar jezelf. En daardoor merk je zaken op.

De meeste mensen dansen namelijk gewoon. Ze dansen en als je dan aan het einde van de avond vraagt “Hoe was je avond?” hangt het antwoord af van het laatste nummer en was het “oké”, “prima”, “geweldig” of “stom”.

Maar als je naar het balkon zou gaan en jezelf zou observeren terwijl je danst, zou je zien waarom je altijd op de tenen van je danspartner staat bij de chachacha. Of dat je eigenlijk nooit linksom draait, maar altijd rechts. Of dat bepaalde mensen je omzeilen met dansen, omdat je armen zo zwaaien.

Op het balkon staan, geeft je overzicht en inzicht. Het betekent niet dat je alles moet aanpassen: als jij met je armen wilt blijven zwaaien, moet je dat doen. Maar het geeft je de keuze om iets te doen, al naargelang jou dat helpt of niet. Je gaat zien waar je kunt groeien, hoe je kunt veranderen en wat jij zelf kunt doen. Het versterkt vertrouwen omdat je helderder ziet. Het schept verbinding, omdat je ziet waaraan het ontbreekt. Het maakt je veerkrachtiger, omdat je emotie kunt reguleren en kunt doen wat nodig is. Het helpt je te presteren, omdat je ziet wat er kan verbeteren.

Dat is precies wat mindfulness doet: jou trainen om op het balkon te gaan staan en om jezelf open en vriendelijk te observeren.

Wil jij door, groeien, presteren, beter worden, goed zijn voor de mensen om je heen en het meeste uit jezelf en een ander wil halen? Dan zijn deze vaardigheid en dit bewustzijn onmisbaar voor jou.

Ben jij klaar om naar het balkon te gaan? Schrijf je dan in voor mijn online training De Mindful Manier en gun jezelf én de mensen om je heen deze krachtige vaardigheid. Klik hier als je op de hoogte gehouden wil worden over mijn training.

En kan je niet wachten? Download dan alvast mijn e-book.

Delen: