Laatst keek ik naar de Marvel film ‘Doctor Strange’. Ik vind dit soort films waarin de link wordt gemaakt naar de kracht van de geest heerlijk. Voor degene die het verhaal niet kennen: het gaat over superhelden en in dit specifieke geval over een arrogante dokter die zijn superkrachten ontdekt nadat hij heeft moeten afzien. Vervolgens zet hij deze krachten in voor de goede zaak.

De manier van kijken naar de geest intrigeert me. Ik word helemaal meegenomen in het verhaal van de kracht van je geest.

Net zoals in mijn programma’s komt ook hier het idee van een krachtige flexibele geest voor een optimale prestatie naar voren. We kunnen zoveel met onze geest! Maar de vraag is: kunnen we ook echt zo zijn als superhelden?

“Kun je met mindfulness superhelden creëren?”

Toevallig stuitte ik op een wetenschappelijk artikel van Patrick Jones dat ging over de vraag of je met mindfulness superhelden kan creëren. Wat superhelden nu precies zijn en welke eigenschappen ze moeten bezitten, weet ik niet precies, maar kenmerkend is wel dat een (super)held zich wil inzetten voor het algemeen goed en dat een superheld eigenschappen toe wordt gedicht die als buitengewoon worden gezien. De resultaten van het onderzoek van Jones wil ik graag met je delen.

In dit artikel zeggen ze dat mindfulness erop gericht is om met open, niet-oordelende aandacht aanwezig te zijn en de mogelijkheid om je gedrag te kunnen sturen op een sociale manier (voor zowel jezelf als de ander). Daardoor ontstaat meer aanwezig zijn in het huidige moment, het reguleren van aandacht en liefdevolle vriendelijkheid. Deze componenten brengen weer andere effecten met zich mee. De onderzoekers hebben gekeken naar zes effecten die ze zien als het gevolg van deze mindfulness componenten:

  • Gezondheid en weerstand tegen ziekte
  • Anti-veroudering
  • Pro-sociaal gedrag (plat gezegd: minder ego en doen wat juist is voor het algemene goed)
  • Bewustzijn
  • Controleren van automatisch gedrag (niet alleen hoe je reageert op situaties maar ook hoe je lichaam reageert bijvoorbeeld met een bepaald tempo hartslag)
  • Paranormale gave (zoals bijvoorbeeld het kunnen laten bewegen van objecten)

De onderzoekers vonden in de bestaande literatuur, die overigens niet alleen over mindfulness trainingen gaat maar ook over allerlei andere vormen van meditatie, onderzoeken met beoefenaars: mensen die al enige tijd een vorm van meditatie beoefenen. Dit waren de uitkomsten:

  • Sommige beoefenaars hebben inderdaad een verbeterde psychische gezondheid, meer weerstand tegen ziekte en een verhoogde immuniteit tegen veroudering. Klinkt als buitengewoon toch?
  • Daarnaast hebben sommige beoefenaars ook verbeterde cognitieve processen, grotere veerkracht, minder angst (handig voor helden!), meer onbaatzuchtig en pro-sociaal gedrag.
  • De onderzoekers vonden ook dat sommige beoefenaars meer controle hadden over normale automatische lichaamsreacties (zoals het beïnvloeden van je ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur) en zelfs wellicht iets van paranormale functies.

De onderzoekers plaatsen er wel een paar kanttekeningen bij: in sommige gevallen gaan de onderzoeken maar over slechts één persoon en andere onderzoeken moeten nog herhaald worden om de betrouwbaarheid ervan vast te kunnen stellen.

“Een stap dichterbij superheld”

Toch klinken de uitkomsten niet slecht. Deze kanttekeningen betekenen niet dat het niet waar of waardevol is. We weten bijvoorbeeld uit wel herhaalde onderzoeken dat de veerkracht, geheugen en weerstand echt verbeteren door mindfulness. Met mindfulness kan je bepaalde menselijk functies verbeteren en dat brengt je wellicht een stap dichterbij het zijn van een superheld.

Nog meer superheld-zijn trainen? Train dan je geest om krachtiger en flexibeler te zijn. Dat kan je doen door je aandacht te richten op je ademhaling en daar gedurende 10 minuten met je aandacht bij te blijven. Elke keer als je afdwaalt breng je je aandacht weer vriendelijk terug naar je ademhaling. Dit herhaal je minstens 2 weken elke dag. Je zult zien dat je focus geleidelijk beter wordt en je houding flexibeler. Je kunt een gratis mindfulness meditatie vinden op mijn website. Of doe mee met de gratis mindfulness challenge van twee weken! Inschrijven kan hier (Let op: hij is in het Engels).

Wil je meer tips over een krachtige en soepele geest? Download dan mijn gratis E-book.

Delen: