Hoe vaak is het jou wel niet overkomen dat je zegt: “Als ik even pauze had genomen dan …”, “Als ik iets meer tijd had genomen dan …”,  “Als ik er meer aandacht aan had besteed dan…”.

Juist: Pauze, tijd nemen, in het hier en nu zijn is zo moeilijk in deze VUCA (VUCA: Volatiel, onzeker, complex, ambigue) wereld.

Als je net als ik het soms moeilijk vindt om je te weren tegen de rat race waarin we leven en pauze te nemen dan is dit verhaal iets voor jou.

 

Voor de ander

Sommige mensen nemen geen pauze. Niet in werk, niet in het leven. Maar juist in een drukke maatschappij waarin wij leven is het van belang dat we in staat zijn de pauzeknop in te drukken. Waarom? Omdat dat ons helpt om het ‘juiste’ te doen. Dit keer een reden die niet alleen voor jezelf van belang is, maar ook voor een ander.

De barmhartige samaritaan: ben jij hem?

Dat het ons helpt om het juiste te doen of ons behoudt voor het onethische laat het experiment van de barmhartige Samaritaan zien.

Een groep theologie studenten werd gevraagd om een preek te geven over de barmhartige Samaritaan – een bijbelverhaal over het helpen van vreemden in nood.

De ene helft van de groep werd verteld dat er haast was: ze waren al te laat om de preek te geven en er werd tegen hen gezegd dat ze op moesten schieten. Er werd een tijdgebrek voor hen geschapen. De andere helft van de groep werd verteld dat ze nog een paar minuten de tijd hadden, maar dat het misschien goed was om al naar die plek te gaan.

Wat de studenten niet wisten, was dat de onderzoekers een acteur hadden ingehuurd die ze tegen zouden komen op hun weg naar het geven van de preek. Deze man die ze tegenkwamen, lag op de grond, had het benauwd, hoestte en kreunde en was duidelijk in nood.

En nu komt het interessante:

90% van de theologie studenten die tijdgebrek hadden, lieten de man liggen. Sommigen stapten zelfs over hem heen! En dat terwijl ze op weg waren hun preek over het helpen van vreemden in nood te geven. Van de andere groep (die op tijd zou zijn) hielp 63% de man.

Tijdsdruk versmalt onze blik

Nu is het natuurlijk makkelijk om deze studenten te veroordelen, maar daar gaat het niet om. Wat zij doen is menselijk. Wat dit zegt, is dat tijdsdruk ons niet helpt breder te kijken. We kiezen onze eigen doelen eerst en dat is volkomen menselijk. Als we minder tijdsdruk ervaren zijn we meer in staat om ons heen te kijken, meer te zien wat er speelt en beter in te spelen op wat er nodig is. Maar in een wereld die steeds sneller gaat, waarin we steeds vaker tijdgebrek ervaren, komt pauze nemen steeds meer in het nauw.

Jij kan het anders doen

Mocht je nou jezelf erop betrappen dat je geen pauze neemt of weer eens haastig doet, stop dan even en gun jezelf even het moment om te beseffen wat je doet en aandacht te geven aan het huidige moment. Haal adem en vraag je af wat je doet. Het kan misschien helpen het juiste te doen. Tijdsdruk versmalt onze blik en maakt het voor ons als mens moeilijk om het juiste te doen. Dus neem pauze, haal adem. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de ander!

Wil jij weten hoe je pauzes kan toevoegen in je drukke bestaande leven? Volg dan mijn training ‘Relaxt meer Impact: Ontdek de kracht van een helder hoofd’ die je gegarandeerd helpt de pauzeknop te vinden!

En als je hiermee worstelt, dan heb ik nog een goed boek op mijn boekenpagina staan!

Delen: