Twee weken geleden gaf ik op de Rotterdam School of Management een webinar over het managen van stress. Je eigen stress, maar ook die van de mensen om je heen. Een heel actueel onderwerp waar heel veel mensen op reageerden en naar keken!
Als je het hele webinar wilt terugkijken, dan kan dat hier (53 minuten – je wordt geleid naar de website van RSM waar je onderaan de pagina de video ziet met “Managing internal and external stress in uncertain times). Maar als je weinig tijd hebt en je wilt liever de management summary over het managen van stress, lees dan hieronder verder.
Wat is stress?
Stress is een constellatie van gebeurtenissen:
- Er is een stressor (iets dat de stress veroorzaakt).
- Hierdoor ontstaat er een reactie in het brein.
- Het lichaam reageert weer op het brein.
Het is een reactie op een stimulus (de stressor) dat ons lichaam voorbereid op een uitdaging.
De stressor kan van alles zijn. Het kan daadwerkelijk een bus zijn die op ons af komt donderen. Maar het kan ook een gedachte over iets zijn. En meestal hebben we stress vanwege dat laatste: een gedachte over iets dat mogelijk zou kunnen gebeuren of mogelijk is gebeurd.
Je kent vast wel het gezegde:
“Een mens lijdt dikwijls het meest door het lijden dat hij vreest”
Wat doet stress?
Stress is natuurlijk niet zomaar slecht. We hebben het nodig gehad om te overleven.
Alleen is het niet altijd noodzakelijk en chronische stress kan schadelijk zijn. Bij chronisch moet je denken aan ongeveer zo’n paar uur per dag voor een aantal weken of maanden.
Wat er (heel algemeen) gebeurt bij stress:
De stressor veroorzaakt in reactie in de brein. De hypothalamus geeft een hormoon af. Op dit hormoon reageert de hypofyse, die ook weer op haar beurt een stof afscheidt. Die stof activeert weer de bijnieren en deze produceren cortisol. Cortisol kleeft aan de hippocampus en deze remt de hypothalamus.
Maar bij teveel stress, raakt de hippocampus overwerkt en werkt niet meer zo goed. Hij remt dus minder goed en daardoor kom je in de vicieuze cirkel van stress terecht. We merken dat onder andere in gedrag dat we minder goed onthouden en leren.
De frontale kwab werkt ook minder goed door de stress. Normaal gesproken reguleert de frontale kwab de amygdala maar doordat deze nu dus ook minder goed werkt, heeft de amygdala vrij spel. En daar zitten onze negatieve emotionele herinneringen opgeslagen. Daarom krijgen we negatieve gevoelens bij stress. De amygdala jut ook graag de hypothalamus weer op en zo komen we wederom in een vicieuze cirkel van stress. We merken dan dat we somberder worden, ons perspectief wordt kleiner en we focussen meer op het negatieve.
De context van stress
Stress is besmettelijk. (Daar kun je hier meer over lezen!)
- Pas dus op met wie of wat jij je omringt. Zorg dat je ook positief nieuws en rustige mensen om je heen verzamelt.
- Maak onderscheid tussen je eigen stress en die van een ander.
- Stress kan zelfs een onderdeel van een organisatiecultuur zijn. Wees je daarvan bewust.
- En pas ook op dat jij je stress niet overdraagt; wees je bijvoorbeeld bewust van je lichaamstaal en wat je uitspreekt naar anderen.
- Praat er constructief over met anderen: Vraag wat zij doen om hun stress te managen en vertel jouw eigen manieren van omgaan met stress.
Wat kun je doen tegen stress?
Wees bewust van:
- hoe stress bij jou ontstaat. Wat is de stressor?
- met wie jij je omringt en bijvoorbeeld naar welk nieuws je luistert.
- het onderscheid tussen jouw stress en die van een ander.
- wat jouw (lichaams)taal.
Als je je bewust wordt, ga je inzien waar je invloed ligt. Voor jou, voor je team en voor de organisatie.
Wil je graag getraind worden op bewustzijn en de mogelijkheid tot anders reageren en het managen van interne en externe stress? Dan is mijn online programma ‘Relaxt meer Impact; Ontdek de kracht van een helder hoofd’ echt iets voor jou! Lees hier meer erover.
Liever eerst even een kennismaken? Je kunt ook mijn gratis e-book ‘Mag mijn hoofd even uit?” downloaden, de gratis meditatiereeks ‘Zuiver je hoofd’ volgen of contact opnemen.