“Kiek, waarom houd jij je bezig met mindfulness en bewustwording voor managers?” Deze vraag werd me een tijd geleden gesteld. Ik was op dat moment bezig met de voorbereidingen van een college voor 120 internationale managers. Een belangrijke vraag, zeker in het kader van het event dat ik ging geven.
Mijn antwoord hierop was dat mindfulness je de aandacht aanleert waarmee je je bewustzijn en je inzicht in jezelf, de ander en de situatie vergroot. Dit kan jou heel veel brengen, maar een ander ook. Bijvoorbeeld de aandacht voor de onbewuste invloed van jouw stress op een ander.
“Jouw stress kan ook die van een ander zijn”
Misschien wist je het al, maar stress is besmettelijk. Jouw stress, maar ook die van een ander, zit in je. Je hebt het misschien wel eens meegemaakt dat je in een overvolle trein zit, waar iedereen opgefokt is en jij daardoor ook. Of dat iemand ongeduldig naast je bureau staat en jij neemt dat ongeduld over. Dit komt door spiegelneuronen.
Neuronen zijn zenuwcellen die expert zijn in het ontvangen, verwerken en doorgeven van signalen. Ze zitten voor het grootste gedeelte in je hersenen en ruggenmerg. Bij alles wat er aan communicatie in de hersenen gebeurt, zijn de neuronen betrokken. Spiegelneuronen zijn neuronen die actief worden als je waarneemt wat de ander doet. Deze neuronen worden dan actief op dezelfde plaats in de hersenen als bij de ander. Dat kan een beweging zijn, maar dat kan ook een lichaamsgevoel of emotie zijn. Een mooi voorbeeld van spiegelneuronen is dat als je iemand ziet gapen, jij dat vervolgens ook gaat doen. Eerder schreef ik al een blog dat je kan meeliften op een ander als je positiviteit of rust wilt ervaren. Ook daar spelen deze neuronen een rol.
Spiegelneuronen hebben ook een belangrijke rol in de besmettelijkheid van stress. De stresshormonen die door jouw bloed jagen, spelen in op de spiegelneuronen van je collega. Je kunt je voorstellen dat als jij heel gestresst bent, je collega dat overneemt en een andere collega ook weer en voordat je het weet, heb je een hele afdeling met gestresste medewerkers.
Je kunt je misschien ook voorstellen dat ook als jij je niet gestresst voelt, maar je gedrag er wel op lijkt, mensen ook stress krijgen. Bijvoorbeeld mensen die snel of hard praten, onrustig bewegen, hoog ademhalen of druk zetten. Daarmee jagen ze anderen op en creëren ze stress. Overigens meestal niet bewust.
“Doe er je voordeel mee”
Voor jezelf is het belangrijk om van het bestaan van spiegelneuronen te weten en het effect ervan. Je kan er je voordeel mee doen door bewust te zijn van je overdracht en gedrag. Ook helpt het als je weet waar jouw stress vandaan komt: is het van jouzelf of van een ander? Spiegelneuronen kunnen ook positief werken: jouw gedrag kan iemand anders of zelfs een geheel team tot rust brengen.
Wil je verandering bij jezelf of in je team tot stand brengen met betrekking tot stress? Investeer dan in ieder geval in je eigen rust. Het is dus van belang om goed voor jezelf te zorgen zodat je ook goed voor een ander kan zorgen.
Nog een tip: de volgende keer dat je stress voelt, vraag je dan af of het van jou komt of dat het vanuit je omgeving komt. Leer dit onderscheid te maken, hiermee schep je afstand. En dat helpt weer met het relativeren.
Inzicht in jezelf is belangrijk in het leiden van jezelf en de ander. Daarom houd ik me bezig met mindfulness voor managers en leiders. Dit helpt je automatische patronen te doorzien en te kiezen voor meer helpend gedrag.
Wil je meer tips? Download dan mijn gratis E-book met praktische tips.