Als je net als ik gelooft in een groei mindset (growth mindset), dan geloof je dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen. Dat je richting kunt geven aan waar je naar toe wilt en dat belemmeringen aan te pakken zijn. Dit in tegenstelling tot een vaste mindset (fixed mindset), waarbij iemand gelooft dat alles vaststaat en groei niet mogelijk is. Een voorbeeld is de mindset “Ik kan leren surfen.” tegenover “Ik kan niet surfen en dat ga ik ook niet leren.”
Ik heb zoveel voorbeelden gezien van transformaties bij deelnemers van mijn trainingen, dat ik er zeker van ben dat een groei mindset werkt. Je mindset en het bewustzijn ervan is belangrijk voor je prestatie. Als je bijvoorbeeld gelooft dat je dat moeilijke gesprek met een klant aan kan, dan sta je er anders in dan als je dat niet gelooft. Dit heeft alles met zelfvertrouwen te maken en dat is gelukkig iets waar je in kunt groeien.
Heel blij werd ik van dit artikel van Melanie Curtin, waarin ze uitlegt hoe je door bewust te zijn van je taal je zelfvertrouwen kunt laten groeien (een groei mindset). Door bepaalde woorden te veranderen, creëer je een groei mindset en geloof je dat je jezelf kunt ontwikkelen.
Taal is een krachtig iets. Volgens de hypothese van taalwetenschappers Edward Sapir en Benjamin Lee Whorf bepalen de woorden die we kennen hoe we de wereld waarnemen. Jouw taal kleurt dus je wereldbeeld, omdat taal je waarneming een bepaalde kant op stuurt. Zo schijnt er in Rusland onderscheid gemaakt te worden tussen twee verschillende kleuren die wij in Nederland zouden zien als één kleur, namelijk blauw.
Dit is natuurlijk ontzettend interessant. Als taal je waarneming kleurt, hoe bepalen dan bijvoorbeeld de woorden die je gebruikt en wat je tegen jezelf zegt hoe je jezelf waarneemt?
Hoe jij jezelf waarneemt, heeft invloed op je gedrag. En jouw gedrag heeft weer invloed op hoe andere mensen zich gedragen naar zowel jou als de wereld om hen heen. Vind je dat je meer vertrouwen zou mogen krijgen van anderen in je kunnen of wil je zelf meer zelfvertrouwen ontwikkelen? Let dan eens op je taalgebruik met behulp van de volgende voorbeelden uit het artikel van Curtin:
1. Proberen
Proberen als in “Ik probeer naar de vergadering te komen.” Als je ‘probeert’ dan zeg je eigenlijk: “Ik wil niet naar de vergadering komen, maar ik zeg het zo dat je niet boos op me wordt.”
Het advies: zeg gewoon “ja” of “nee”. Als je komt, kom je en als je niet kunt of het komt niet uit, dan zeg je nee. Dat kan gewoon. Daar groeit niet alleen je zelfvertrouwen van, het geeft de ander ook heel veel duidelijkheid.
2. Misschien
“Kun je dit morgen opleveren?” Bij deze vraag weten we meestal wel of we het wel of niet voor elkaar krijgen en zeggen we “misschien” om de omstandigheden te verzachten.
Het advies: zeg ook hier “nee” en vertel er eventueel bij wanneer je het wel kunt aanleveren. Een antwoord als “nee, maar ik kan het wel woensdag geven” is voor iedereen veel duidelijker. Het zorgt er ook voor dat je minder druk bij jezelf creëert en minder druk leidt weer tot een betere prestatie.
3. Kan niet
Curtin bedoelt hiermee: ik kan het niet. Ze beschrijft dat mensen met zelfvertrouwen ook falen, maar dat ze het risico durven nemen omdat ze weten dat ze veerkrachtig zijn.
Als ze onderuitgaan, staan ze ook weer op.
Het advies: zeg niet “Ik kan het niet.”, maar zeg: “Het is moeilijk en ik denk dat ik het kan.” En: “Als het niet lukt, dan hebben we iets geleerd.”
4. Alleen
Als in: “Ik doe het alleen of ik ben alleen.”. Ze geeft in haar artikel aan dat mensen met zelfvertrouwen zich onderdeel voelen van iets. Dat iets kan je team, je familie, je organisatie, et cetera zijn.
Eenzaamheid brengt angst en zorgen met zich mee. Op het moment dat je je eenzaam voelt, doet dat iets met je zelfvertrouwen en dus moet je eenzaamheid eigenlijk voorkomen.
Het advies: als jij je eenzaam voelt, maak dan verbinding met anderen. Zoek steun en aansluiting. Als je merkt dat je zegt: “Ik ben alleen.”, wees je er dan van bewust waar je deel van uitmaakt. Zo maak ik bijvoorbeeld deel uit van een community in het kantoorgebouw, heb ik een team om me heen en ben ik onderdeel van een groep mede-coaches en trainers. Je bent altijd wel ergens onderdeel van.
5. Nooit
“Dat gaat nooit werken.” Volgens Curtin is creativiteit verbonden aan vertrouwen en straalt “dat gaat nooit werken” geen creativiteit uit.
Je kent misschien wel de oefening, waarbij je in tweetallen werkt en waarbij jij steeds suggesties doet en de ander elke keer zegt: “Ja, maar…” Daarop volgt een reden waarom het niet kan. Na een aantal minuten wisselt de ander van tekst en zegt “Ja, en…”, waarop een reden volgt waarom het wel lukt, goed is of wat nog meer kan.
Dat laatste roept een totaal ander gevoel op. Er ontstaat energie, blijdschap en de meest creatieve ideeën worden zo geboren.
Het advies: gebruik niet de woorden “dit gaat nooit werken”, maar zeg: “Dit vraagt om een creatief idee. Zullen we gaan brainstormen?”
6. Euhm…
“Euhm, um, eu”, zijn woorden om stilte te vullen. Vaak zeg je deze woorden omdat je gelijk wilt antwoorden, maar dat hoeft niet. Mensen met zelfvertrouwen durven stiltes te laten vallen en dieper na te denken.
Het advies is om te zeggen: “Laat me hier even over nadenken.” Neem ook even de tijd om erover na te denken. Word comfortabel met stiltes. (Dat is sowieso een goed advies).
7. Toch?
Curtin spreekt over het Amerikaanse “you know?”. In het Nederlands vertaalt het beter als “toch?” Je bent vast wel eens een zin geëindigd met: “…, toch?”, bijvoorbeeld: “Je weet dat ik gelijk heb, toch?”
Dit woord geeft de veiligheid van instemming weer. Je geeft er mee aan dat je zoekt naar overeenstemming of bevestiging. Maar niet iedereen hoeft het met je eens te zijn. Je bent sterk genoeg om een eigen mening te hebben zonder dat anderen die ook hoeven te delen.
Het advies: in plaats van “…, toch?” vraag je: “Wat zijn jouw gedachten hierover?”
Wil je meer bewustwording creëren over je taal, eigen gedachten en mindset? Dan is een training in mindfulness echt een aanrader. Binnenkort is mijn online training ‘De mindful manier’ voor hoogopgeleide professionals, ambitieuze managers en leiders beschikbaar. Wil je op de hoogte gehouden worden? Klik dan hier.
En kun je niet wachten? Download dan alvast mijn gratis e-book.