To ‘rust’ or not to ‘rust’?

Vorige week betrapte ik mijzelf erop dat ik weer enorme to-do-lijsten had die ik als een gek probeerde op te lossen. Alsof ik een videospelletje probeerde uit te spelen waarbij, als ik dat had gedaan, ik in een soort paradijs zou komen waar alles goed was.

Ik had genoeg taken op mijn lijstje staan, maar toch kwam er elke keer wel weer iets bij wat ik ook nog moest doen. En dat gebeurde zowel op werkgebied als thuis. Was ik bezig met de was, bedacht ik dat ik ook de flessen nog moest wegbrengen. Maar dan moest ik ook nog de bank voor het balkon in elkaar schroeven en als ik de flessen wegbracht, kon ik ook gelijk het karton doen. Alleen daar had ik weer een doos voor nodig, die weer vol zat met boodschappen die ik ook nog moest uitladen. Eenzelfde gang van zaken had ik ook op werkgebied: Ik moest een klant bellen, maar dan wilde ik ook dat voorstel af hebben. Maar dan moest ik ook nog mijn begroting bijwerken en daarvoor weer…. enzovoort enzovoort.

En dat ging maar door: mijn takenlijst werd langer, mijn hoofd onrustiger en ik geïrriteerder. Want (zo ging het in mijn gedachten) ik kon pas rust hebben als alles was gedaan. En het was pas goed als alles af was.

Pas rust als alles af is

Herkenbaar? Dit denken en doen is iets wat heel veel mensen hebben. Of het nu op het werk of thuis is; we kunnen constant bezig zijn, denken dat het pas goed is als alles af is en dat we dan pas kunnen rusten.

‘Als-dan’ gedachten gaan dan (meestal onbewust) door ons hoofd.  “Als ik alles heb gedaan, dan kan ik op de bank gaan zitten” of “Als ik alles van mijn lijst heb, dan kan ik stoppen met werken”.

Maar dit is een gevaarlijk fenomeen. Onbewust leg je jezelf op dat het op dit moment niet goed is. Dat je pas tevreden mag zijn, als je alles af hebt gevinkt en dat je werk of je leven pas goed is als je aan al die taken voldoet. Hiermee creëer je onbewust teleurstelling en jaag je constante onrust aan.

Het gevolg is verhoogde spanning of stress en een ontevreden gevoel. Het knaagt, het ettert en je kunt niet echt ontspannen. Want je weet “Er is nog zoveel te doen!”. En dat is weer niet rustgevend. Je komt dan in een vicieuze cirkel van gedachten terecht die je weer een slecht gevoel geven, je onrust verhogen, de spanning verergeren en je gevoel van ontevredenheid vergroten. Niet handig en niet gewenst!

Het knaagt, het ettert en is niet ontspannend

Hoe vind je dan toch rust?

Hoe je dan toch rust vindt, daar zijn wel wat manieren voor. Je raadt waarschijnlijk al wat het eerste is: bewust zijn. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe bewust zijn de sleutel is tot verandering.

Dus wat is de manier:

  1. In dit geval is als eerste het van belang dat je de onrust in je hoofd en lijf ontdekt. Bij mij uit het zich in voortdurende gedachten van “oh ja, dat moet ik ook nog doen” of “even snel dit en dat en dan kan ik…” en lichamelijk voel ik me gejaagd.
  2. Als je het opmerkt, pauzeer even. Een paar minuten maar. Breng je hoofd en je gedachten naar het nu door bijvoorbeeld je voeten op de vloer te voelen.
  3. Bedenk dat je leven of werk al goed is op dit moment zoals het is. Meer afvinken van je to-do-lijst maakt je niet een beter, leuker of volwaardiger mens / partner / manager/ collega.
  4. Doe wat je doet met aandacht en niet met je gedachten bij het volgende.
  5. Creëer naast een to-do-lijst ook een tada-lijst (ik schreef er hier al eerder een blog over).

Belemmer jezelf niet, maar creëer groei en ontwikkeling!

Wij mensen zijn heel erg goed in het onszelf opleggen van druk. En dat komt ons geluk, tevredenheid, maar ook ons potentieel niet ten goede. Belemmer jezelf niet, maar creëer juist groei en ontwikkeling. Dan is positieve verandering mogelijk!

Wil je weten hoe jij jezelf (onbewust) belemmert en wat je eraan kunt doen? Dan heb ik het juiste programma voor je. Wil je meer weten? Klik dan hier voor ‘Relaxt meer impact: ontdek de kracht van een helder hoofd’.

Heb je liever coaching? Dan kan ook. Neem contact op!

Of doe mee met mijn gratis 9-daagse meditatiereeks ‘Zuiver je hoofd!‘.

Delen: