“Jouw ideeën over bewustzijn zijn best leuk, maar die gaan niet beklijven.”
“Wat moet nou zoiets softs als omgaan met druk en zelfmanagement in het bedrijfsleven?”
“Je wilt zeker dat we met zijn allen op onze kop gaan staan en gaan zweven?”
Dat zijn de dingen die ik onder andere hoorde toen ik 10 jaar geleden het idee van mindfulness in organisaties introduceerde. Ik had destijds een baan als communicatieadviseur of consultant. Welke naam je er ook voor kiest; ik besteedde in ieder geval veel tijd aan verandering, effecten en mensen. Of het ging over hoe mensen konden veranderen, hoe mensen een verandering omarmden of hoe een organisatie kon veranderen. En daar zag ik zoveel onbedoeld mis in gaan!
Zomaar een greep uit de missers: niet of nauwelijks om verschillende perspectieven vragen, niet luisteren, geen gebruikmaken van de kwaliteiten van een team en totaal niet doorhebben wat er allemaal binnen en buiten de organisatie speelt.
“Bloedirritant dat ze het niet zagen!”
Ik zag veel stress, veel en (te) hard werken, miscommunicatie, onbegrip, initiatieven die leidden tot korte termijn ideeën en weggooien van geld, geen duurzaamheid en nog meer ellende. Ik zag goedbedoelde acties verkeerd uitpakken. Ik vond het bloedirritant dat er niet even stilgestaan werd, geen aandacht aan de juiste dingen werd gegeven en dat er geen bewustzijn van bepaalde effecten was. Zonde van de talenten van mensen, zonde van het milieu, zonde van goede werkrelaties en ook zonde van het geld!
Toen ik verder keek, zag ik dat de meeste mensen het echt niet slecht bedoelden, maar dat ze al te veel gedoe aan hun hoofd hadden en vooral bezig waren met alle ballen in de lucht te houden in een VUCA (Volatile, Uncertain, Complex, Ambiguous) wereld. Iets totaal menselijks en herkenbaar. Daar besloot ik iets aan te doen en zo ontstonden mijn trainingen die zich richten op het ontwikkelen en verbeteren van jezelf en daarmee je team, organisatie en omgeving.
“Van soft skills naar powerskills”
Nu 10 jaar later zijn die zogenaamde ‘softe dingen’ powerskills geworden en absoluut fundamenteel om niet alleen impact te creëren, maar ook om te overleven in deze complexe en snelle wereld. Niet voor niets zijn er nu onderzoeken zoals de mijne naar mindfulness en leiderschap en is er vraag naar hoe we het goed kunnen doen voor onszelf, maar ook voor onze omgeving, het milieu en de wereld.
Aandacht (voor het juiste) is een schaarstegoed en even stilstaan lijkt een luxe te zijn geworden. Maar juist in deze tijd met de onderwerpen waar we een antwoord op moeten zien te vinden en een wereld die alleen maar sneller gaat, zijn dit soort zaken heel hard nodig.
Het mooie aan dit alles is, is dat iedereen het in zich heeft: stilstaan, reflecteren, focus, emotionele intelligentie, aandacht geven; het ligt binnen handbereik. Het kost misschien wat moeite (ok, toegegeven: soms kost het me heel veel moeite!), maar het is er wel!
Grote impact maak je bijvoorbeeld door iemand je onverdeelde aandacht te geven: in een gesprek je telefoon uit te zetten, je laptop dicht te klappen of echt er even voor te gaan zitten. Pure aandacht is het mooiste cadeau dat je iemand kunt geven, ook aan jezelf.
Ben je geïnteresseerd in een training waarin je je aandacht en focus traint, waarin je begrip voor jezelf en de ander vergroot, waarin je reflecteert en waarin je leert hoe je jezelf kan blijven ontwikkelen? Klik dan hier voor meer informatie.
Heb je mijn gratis E-book “Mag mijn hoofd even uit?” al? Klik hier om hem te downloaden.