Skip to main content

Een aantal weken geleden vertelde een vriend van me tijdens een etentje over zijn plannen. Hij had wilde plannen om te gaan ondernemen, een geweldig idee en hij was enthousiast. Vol emoties, passie en overgave vertelde hij zijn ideeën. Nadat hij zijn elevator pitch had gedaan, keek hij me vol verwachting aan.

Tijdens zijn verhaal bekropen me allemaal gedachten. “Waarom zou hij dit gaan doen? Heeft hij andere ideeën dan ik? Jaja, dat zal lekker succesvol worden. Oh, dit gaat vast niet goed want… “ et cetera. Dus toen hij klaar was met zijn verhaal, kwam ik met allemaal kritische opmerkingen. Ik had van alles aan te merken. Hij sprong op en riep: “Waarom reageer je zo? Gun je het me soms niet?”. En toen besefte ik dat aan de oorsprong van deze gedachten mijn eigen onzekerheden, gevoelens en angsten lagen.

Gun ik het hem niet?

Mijn reactie was niet zozeer gevormd door wat ik er echt van vond. Mijn reactie werd gevormd doordat ik bijvoorbeeld jaloers was op zijn enthousiasme, of omdat ik bang was dat we dan niet meer zouden samen werken, of omdat ik niet tevreden was met een project dat niet goed liep. Ik reageerde vanuit mijn oude brein. Dat zit zo…

Het opgebouwde brein

Jouw, mijn, ons brein is (heel algemeen) opgebouwd uit 3 stukken:

  • Het reptielenbrein
  • Het zoogdierenbrein
  • Het menselijke brein

Het reptielenbrein zorgt er bijvoorbeeld voor dat we ademhalen. Het zoogdierenbrein hebben we gemeen met zoogdieren en zorgt voor onze emoties, het reageert op belonen en straffen en is korte termijn gericht.

Ons menselijke brein is waar het intelligente denken zit, zoals logisch nadenken, plannen, emoties reguleren. Een deel ervan wordt ook wel de CEO van ons brein genoemd omdat het in staat is ons functioneren te managen. Dus als je bijvoorbeeld je effectiviteit wilt vergroten of als je leiding wilt nemen over jezelf, dat zet je het menselijke brein in.

Het brein mindful leiderschap

Oud versus nieuw

Het nieuwe (menselijke) brein is alleen niet zo’n sterk systeem, het oude brein neemt het vaak over. De verleiding om in de makkelijke weg van het oude brein te stappen is groot. En dat is precies wat er bij mij gebeurde: ik werd meegesleept door mijn emoties en reageerde totaal niet effectief en ook niet zoals ik zou willen dat ik reageerde. Dat is heel normaal, dat gebeurt elke dag bij zoveel mensen. Ook bij jou en mij. We denken wel dat we vanuit ons menselijk brein reageren, maar we reageren voor het overgrote deel vanuit het oude brein en dat is zeker niet altijd helpend.

Leiderschap over je emoties

Dus wat deed ik in die situatie met die vriend?

Ik werd me ervan bewust dat ik in mijn oude brein zat en herstelde het met mijn nieuwe brein. Ik zei tegen hem: “Sorry, ik reageerde vanuit mijn eigen ongenoegen en angst. Je plannen lijken me hartstikke leuk. Zo leuk dat ik merk dat ik er een beetje jaloers van word. Vandaar mijn reactie. Kan je meer over je ideeën vertellen?”.

Leiding nemen over je emoties betekent niet dat je emoties niet meer voelt of dat je ze wegstopt. Het betekent dat je er verantwoordelijkheid voor neemt en herkent wat er gebeurt met het oude en nieuwe brein en erop kan reageren.

We kunnen ons nieuwe brein trainen, we kunnen herkennen wanneer we in ons oude brein schieten en we kunnen ons nieuwe brein versterken. Dat kan onder andere met de training die ik geef ‘Relaxt meer Impact: ontdek de kracht van een helder hoofd’. In deze training leer je onder andere hoe je herkent dat je in je oude brein zit en versterk je je nieuwe brein.  Niet omdat je nooit meer fouten mag maken, maar omdat jij de leiding kunt nemen over jouw emoties en daarmee in je leven!

 

Ook leiding nemen over je emoties? Kijk dan hier voor meer informatie over de training.

Wil je liever coaching? Dat kan ook.

En wil je liever eerst even een beetje meer lezen, download dan mijn gratis e-book ‘Mag mijn hoofd even uit?’.

Ik hoop je binnenkort te ontmoeten!

Delen:
Our time: 6:51pm UTC