Vroeger toen ik een jaar of zes was, zei mijn opa altijd tegen mij: “Kiek, je moet voorzichtig zijn met je hersencellen. Daar maak je er namelijk geen enkele meer van bij.  Als je volwassen bent, blijft je brein zoals ie is.” En dat nam ik ter harte, ik wilde er goed voor zorgen al had ik nog geen idee hoe ik dat moest doen. Ik wilde niet dat mijn hersencellen zouden afsterven, dat ik zou blijven steken in een bepaalde modus en nooit meer iets bij zou kunnen leren. Het was een nachtmerrie en iets wat me bezighield.

Ons brein is veranderbaar

Wat we toentertijd nog niet wisten, is dat dit helemaal niet waar is. Maar sinds een tijd weten we dan ons brein veranderbaar is, dat het zich kan aanpassen. We zijn gewoon in staat om ons brein te veranderen – bewust! En dat is geweldig nieuws!

Het brein en zijn verbindingen

Het fenomeen heet neuroplasticiteit. En voor iedereen die zijn prestatie wil verbeteren, iets nieuws wil leren of juist iets vervelends wil afleren, is dit fenomeen belangrijk. Deze animatie vind ik een hele fijne, goede en korte uitleg. Bekijk hem zeker, het kost je maar 2 minuten.

Ons brein maakt verbindingen. De manier waarop we bijvoorbeeld fietsen is vastgelegd langs een bepaalde route in ons brein. Elke keer dat we dit doen, versterkt deze route in ons brein. Hoe vaker de route is afgelegd, hoe makkelijker en automatischer dit gaat.

Willen we nu iets nieuws leren, bijvoorbeeld een presentatie geven via videobellen, dan is dat in het begin nog heel onwennig. De route is nog niet zo vaak afgelegd en een nieuwe route kiezen kost ons energie. Bovendien moeten we hier zeer geconcentreerd en bewust mee bezig zijn. Maar hoe vaker we dit doen, hoe meer ons brein hierop oefent (de route is vaker afgelegd) en op een gegeven moment wordt het een gewoonte.

Bewustzijn van je brein

Heel belangrijk om te weten, is dat je brein absoluut veranderbaar is (Het sluit aan bij de growth mindset van Carol Dweck waar ik hier al eerder over schreef). Je kunt nieuwe gewoontes aanleren en oude veranderen.

Een paar voorbeelden uit de praktijk:

  • Beter en zonder oordeel luisteren naar je collega.
  • Beter worden in het aanspreken van iemand op zijn fouten.
  • Leren kijken naar kansen in plaats van belemmeringen
  • Je grenzen leren aanvoelen en aangeven.
  • Je concentratie verbeteren.
  • Beter in het moment reageren tijdens een vergadering.
  • Anders omgaan met de druk van zowel boven (de organisatie) als beneden (je team).

Iets nieuws leren kost wel tijd, energie en oefening, veel oefening. En wil je iets veranderen, dan moet je heel bewust zijn van wanneer de route in je hersenen wordt gekozen. Daarmee bedoel ik: wat is de start of de trigger van een bepaalde gewoonte? Daarbij kan mindfulness je heel erg helpen. Door een mindfulness training word je je bewust van hoe bepaalde gewoontes tot stand komen en je gemakkelijker kiezen voor een nieuwe route.

Wat kun je doen?

 

 

  • Kun je niet wachten? Download dan mijn gratis e-book.
  • En wil je meer weten over het maakbare brein? Dan zijn mijn boekentips misschien wel interessant voor je.
Delen: