Skip to main content

Empathie – de kunst om je in te leven in de situatie en gevoelens van anderen – wordt als één van de belangrijkste vaardigheden gezien voor werknemers in de toekomst, volgens Millennial en Generatie Z spreker en -expert Ryan Jenkins. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de rol van dokters als artificiële intelligentie (AI) een betere diagnose over een ziekte kan stellen dan een mens?

Veel van ons huidige werk zal in de toekomst overgenomen worden (of wordt al overgenomen) door technologie en AI. Wat blijft, is menselijk contact. En tegen ons empathisch vermogen kan voorlopig nog geen technologie tegenop.

“Ben jij geïnteresseerd in het probleem van de ander?”

Google omschrijft empathie en emotionele intelligentie als één van de tien karaktertrekken die hun beste managers over het algemeen bezitten. Laatst las ik een artikel van Scott Mautz (CEO van Profound Performance en online entrepreneur) waarin hij uitlegt dat Google bij toeval stuitte op deze 10 karaktertrekken van hun beste managers toen ze eigenlijk onderzochten of hun managers overbodig waren. Dat was niet het geval. Wel ontdekten ze 10 overeenkomende karaktereigenschappen die veel van hun beste managers bezitten.

Als Google nu de effectiviteit van haar teams meet, neemt ze emotionele intelligentie van de teamleider mee als één van de variabelen, evenals de mate van interesse die de leider toont in de problemen van een ander.

Om dit te meten wordt volgens Mautz de Toronto empathie vragenlijst gebruikt: dit is een gevalideerde lijst met uitspraken waarop je jezelf kunt scoren en kunt zien hoe jij scoort ten opzichte van het gemiddelde.

“Spiegelneuronen – een belangrijke ontdekking voor inzicht in ons brein”

Wist je dat mindfulness empathie en emotionele intelligentie versterkt? Mindfulness helpt je niet alleen om jouw eigen emoties en gevoelens beter onder woorden te brengen, maar ook om deze op te merken bij anderen. Hierbij spelen spiegelneuronen in je brein ook weer een rol. Eerder schreef ik al over spiegelneuronen en de besmettelijkheid van stress. Spiegelneuronen geven ons een goed inzicht in ons brein en de verklaarbaarheid van gedrag en gevoel.

Wil je meer mindfulness? Doe dan mee met de gratis mindfulness challenge die begint op 30 september. (Schrijf je snel in!) En vergeet niet om mijn gratis E-book te downloaden.

Delen:
Our time: 10:37pm UTC