Gelukkig. Iedereen wil het zijn, maar bijna niemand is het volledig.

Als ik vraag waar je gelukkig van wordt, wat zeg je dan? Heeft het te maken met het maken van een reis, het kopen van een nieuwe auto of het overstappen naar een andere baan?

Dan zoek je niet op de goede plek naar geluk. Natuurlijk kunnen deze zaken je voor een moment wat gelukkiger maken, maar ze veranderen alleen je omstandigheden. Geluk zal je op deze manier niet vinden.

Mensen gaan op reis en nemen zichzelf mee.

Je hoort toch wel eens dat mensen op reis gaan, hopend dat ze daar het geluk vinden, maar in dezelfde omstandigheden terechtkomen? Dat komt doordat ze hetzelfde perspectief – de manier waarop ze tegen het leven aankijken, dezelfde mindset- meenemen op reis.

Sonja Lyubomirsky, psychologe aan de University of California, onderzocht geluk en vond iets opvallends:

  • 50% van hoe gelukkig we zijn, wordt bepaald door onze genen.
  • 40% wordt bepaald door ons denken.
  • En dan blijft er 10% over voor omstandigheden, waarmee ze die reis, auto of baan van hierboven bedoelt.

We denken vaak dat omstandigheden ons gelukkig maken. Daarom besteden we er zoveel geld aan. Waar het echt om draait, is om onze mindset. Dit geldt overigens alleen als je je in alle basisbehoeften kunt voorzien. De piramide van Maslow moet wel gevuld zijn.

Alsnog geldt voor een groot deel van ons in Nederland dat je op 40% van je geluk zelf invloed hebt. Je kunt je brein namelijk trainen op een gelukkige mindset.

Geluk kun je trainen

Er is genoeg wat jij kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Houd elke dag bij waar je die dag dankbaar voor bent. Je bent dan bewust van wat je hebt.

We mensen doen namelijk iets vreemds. We vergeten hetgeen wat we hebben en herinneren ons datgene wat we niet hebben. Iets negatiefs heeft groter impact op ons, dan iets positiefs. Bijvoorbeeld: je weet dat je geen nieuwere, betere auto hebt, maar je vindt het wel normaal dat je een huis hebt, waarin je veilig, droog en comfortabel bent. Je focust je op dat je geen salarisverhoging hebt gehad, maar je vindt het wel normaal dat je 25 vakantiedagen hebt.

Via de Correspondent ontving ik bovenstaande prachtige video van Nijenrode’s honorair hoogleraar Business Spiritualiteit Paul de Blot. Hij legt uit hoe en waarom hij een dankbaarheidsdagboek bijhoudt. Ik had al vaker mensen hierover gehoord, maar deze video raakte me meer dan ik had verwacht. (Kijk hem hier).

Hoe zit het met de uitspraken van psychiater Derk de Wachter? Hij roept ons op om niet het geluk na te jagen, maar om juist de mindere kanten van het leven te omarmen.

Dit lijkt een tegenstrijdigheid te zijn, maar eigenlijk is het dat niet. Geluk bestaat bij de gratie van ongeluk, zoals licht bestaat bij de gratie van donker.

Ongeluk of ongelukkig zijn, zijn in het leven niet weg te denken. Toch bepaalt ook hier je mindset hoe je ermee omgaat. Als je vindt dat ongeluk er niet mag zijn, als je dat weg duwt, dan creëer je spanning en strijd. Je ontkent als het ware dat het ongeluk er is. Doordat je dat doet, ga je weg uit het nu en breng je aandacht naar hoe je vindt dat het had moeten zijn. Dat is een enorme verspilling van je energie en kracht en maakt je zeker niet gelukkig.

Maar wat je kun je dan wel doen?

  1. Schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent. Schrijf de mooie herinneringen van die dag op en lees ze eens na.
  2. Denk dat je gelukkig bent. Denken dat je gelukkig bent, creëert geluk. Probeer het niet krampachtig te bereiken, maar besef wel wat je allemaal hebt.
  3. Slaap voldoende. Een uitgeruste geest is beter bestand tegen het ingebakken patroon van negatief denken.
  4. Meer tijd maakt gelukkiger, dan het hebben van meer geld. Hier geldt wel dat dit van toepassing is als je voorzien bent in je basisbehoeften. Als dat zo is, kijk dan waar je tijd kan vrijmaken, ook al kost het je geld.
  5. En tot slot: neem de oproep van Paul de Wachter serieus en omarm ongeluk. Duw het niet weg. Het hoort erbij. Dit kun je doen door gebruik te maken van de 3 minuten adempauze uit de mindfulness training, waarbij je jezelf aanleert om een ervaring te laten zijn, zoals hij is. Wees je er bewust van zonder dat je er strijd omheen creëert. (Beluister hier de 3 minuten adempauze).

De mindset tot geluk is iets dat je kunt trainen èn moet onderhouden. Onze hersenen zijn immers gemaakt om te overleven en niet om gelukkig te zijn.

Wil jij jezelf daarin trainen en wil je daar hulp bij? Werk aan je mindset en je geluk in mijn online trainingen en bijeenkomsten! Je vindt ze onder het kopje “Voor jou“!

Delen: