Wij mensen zijn rare wezens. We streven voortdurend naar balans in ons werk, in ons leven, in ons zijn. We willen balans en we willen rust. Maar als er te veel rust is, willen we dynamiek, vinden we het saai en willen we actie. We willen een lege agenda. Maar als die te leeg is, krijgen we fear of missing out (FOMO) en willen we meer activiteiten. We zoeken verbinding met vrienden en familie maar als we te veel uitnodigingen hebben voor een verjaardag, zuchten we dat we zoveel moeten. Als we geen werk hebben, verlangen we naar de dagen op kantoor. Maar als we op kantoor lange dagen maken (of tegenwoordig thuis), lonken we naar vrije tijd.
Het juiste percentage
We zoeken steeds naar een balans: een beetje werk, een beetje rust, een beetje etentjes, een beetje vakantie, een beetje werk, een beetje buitenlucht, een beetje binnen zijn.
Maar de perfecte balans is moeilijk te vinden. Is er een percentage dat goed is? Wat ìs dan het percentage dat goed is? En als we dat dan vinden, hoe lukt het ons om het vast te houden? Hoe groot mag de uitslag zijn voordat we ons niet meer in balans bevinden?
Het gevaar van streven
In de zoektocht naar de ultieme verdeling spanning en ontspanning, leven we door en zijn we vaak ongelukkig. Want we zijn bezig te streven naar het ‘juiste’, naar het juiste percentage spanning en ontspanning. Streven op zich is niet slecht, maar er schuilt een gevaar in: Het gevaar is dat we afstoten waar we ons nu bevinden en vinden dat het niet goed is en dus dat we niet gelukkig zijn.
De greep van de balans
De juiste balans vinden, het ultieme percentage is heel moeilijk – als het al te vinden is. En mocht jij het vinden, dan is het ook heel lastig om vast te houden. Als we hier naar streven, zijn we heel erg in greep van iets dat mogelijk bijna nooit gaat voorkomen of dat ook zo maar weer voorbij is. Ga maar eens bij jezelf na: hoe vaak heb jij de balans gevonden? En hoe erg was je erop gebrand om die vast te houden? En als je die balans niet had, hoe erg ontevreden was je dan?
Balans zoeken is helemaal niet slecht, maar wees je ervan bewust dat je veel vaker in het ‘ondertussen’ ofwel in onbalans zit. En als je dat niet leert omarmen, veroorzaak je meer stress bij jezelf omdat je vindt dat het nu niet goed is.
Meer geluk
Wat kan jij doen?
De volgende keer dat je een situatie je te veel wordt, bedenk dan dat er niks vreselijks aan de hand is. Omarm het ondertussen terwijl je veranderingen aan brengt om je uit die situatie te halen. Raak niet in de stress van onbalans. We zitten het merendeel van ons leven daarin dus als je daarvan kan leren houden, geeft je dat meer geluk.
Wil je daar wat hulp bij gebruiken? Volg dan mijn blogs of social media posts waar ik regelmatig wat over het omarmen van het ondertussen beschrijf. En… binnenkort start ik een nieuw initiatief met lunch breaks. Als je hierover op de hoogte gehouden wilt worden, stuur een e-mail naar welkom@kikivreeling.nl met het onderwerp ‘Hou me op de hoogte’!
ps. Heb jij mijn gratis e-book ‘Mag mijn hoofd even uit?‘ al?