Sinds een week of wat merk ik dat ik moe ben. Niet zomaar moe, maar uitgeput. Mijn concentratie is een stuk minder, ik ben sneller geïrriteerd en mijn lijf heeft al besloten dat het kerstvakantie is.

Als ik zo om me heen luister, dan hoor ik dat heel veel mensen hier last van hebben met wisselende effecten:

“Ik kan me niet langer dan 20 minuten concentreren of mijn aandacht zit alweer in mijn telefoon”. “Ik kan een stuk minder hebben van mijn kinderen”. “Ik ben wel klaar met corona en ook met mijn collega’s”.

Eindejaarsmoe noemen de meesten het en dat ben ik ook. Maar ik heb het dit jaar veel meer dan andere jaren en dat heeft een reden.

Meer moe dan ooit tevoren

‘Ouderdom’ zei mijn vriend toen ik hierover vertelde. ‘Je kan gewoon minder hebben dan toen je je jong was’. En ondanks dat hij wel gelijk heeft, zit er meer achter. De grootste reden kent iedereen: corona en haar gevolgen.

Energieslurper

We leven nu al 9 maanden met corona in Nederland. De aanwezigheid van het virus slurpt in ieder geval om twee redenen energie.

  • We zijn ons (nog steeds) aan het aanpassen. Er wordt geroepen dat ‘dit’ het nieuwe normaal is, maar ‘dit’ is ook nog steeds in verandering. Dan mag je weer wel met drie mensen samen komen, dan weer niet. Dan moet je een mondkapje op, terwijl eerder werd gezegd dat mondkapjes nooit verplicht zouden worden. Horeca zou misschien weer open mogen, maar toch weer niet. Het vaccin zou werken, maar de onderzoeken bleken niet helemaal te kloppen. Zoommeetings, geen knuffels en ook geen uitgebreide familiekerst. Kortom: er is veel in verandering. Nu is alles is altijd wel in verandering, maar dit is wel veel tegelijk. Wij mensen kunnen niet altijd goed tegen verandering. Zeker niet als deze wordt opgelegd. We gedijen bij een beetje voorspelbaarheid (daar komt rust, reinheid en regelmaat vandaan) en voor de meeste van ons is deze periode verre van zeker. En alles waar nog geen routine in zit, kost energie. Je herkent dat wel van als je iets nieuws leert: de eerste paar keren heb je heel veel aandacht nodig om bijvoorbeeld een computerprogramma te leren en na verloop van tijd doe je dat met twee vingers in je neus.

 

  • Maar het is niet alleen de verandering. Er is ook een vorm van anticiperende stres. Er is een constante niet-zichtbare dreiging. Ook al ben je niet bang om corona te krijgen, er is wel steeds iets in onze samenleving dat mogelijk onzeker is. Het is ongrijpbaar, het is onzichtbaar. We zijn heel de tijd – bewust of onbewust- op onze hoede. Wat zou er gebeuren? Waar is de dreiging? Is er wel een dreiging? Gedurende de dag zijn we bezig met ijken hoe veilig de situatie is. We moeten ook steeds nadenken over hoe we ons gedragen want de verandering van punt 1 is nog geen vaste automatische gewoonte.

Je kunt deze situaties ook op de werkvloer zien, maar dan op kleinere schaal

Weer zo’n verandertraject

Je herkent het misschien wel bij bedrijven waar je gewerkt hebt. Een nieuwe baan (verandering, nieuwe routines aanleren) kost energie. En als de werksfeer niet veilig is, omdat je bijvoorbeeld geen steun krijgt vanuit het management of je werk onderuitgehaald wordt (dreiging), word je ook heel moe van dit werk.

Dit gebeurt nu ook met corona, alleen dan op wereldschaal in plaats van alleen op werk. We hebben ook geen plek waar we aan corona kunnen ontvluchten. Het is er altijd.

Als je dus in deze tijd werk hebt dat èn in verandering is, èn niet helemaal veilig is, dan ben je dus echt dubbel screwed

Wat mij helpt

  • Het is misschien een beetje een dooddoener, maar ik verzet me er niet tegen. Het is nu eenmaal zo. Doen alsof het er niet is, kost alleen maar meer energie.
  • Ik verdeel mijn werk in kortere stukken en neem meer pauze. Ik werk in tijdslots van 20 minuten. Dat maakt het overzichtelijker.
  • Rust tijdens de feestdagen. Ik wil echt een dag niks doen. De boodschappen laten bezorgen, de was links laten liggen en de kerstboom blijft maar half versierd. Ik leg de lat even wat lager. Het maakt niet uit.

We kunnen weinig aan de vermoeidheid doen, maar misschien helpt het als je weet waar het vandaan komt en dat het heel normaal is. Succes nog even met de laatste loodjes!

Goede voornemens voor 2021?

Wil je weten hoe je meer uit jezelf kan halen doordat je jezelf beter begrijpt? Kijk dan ook eens naar de training “Relaxt meer Impact”. Daar leer je een houding te ontwikkelen die een kalme geest ondersteunt en je bewust maakt waar je invloed kunt uitoefenen op jezelf en op anderen zodat je effectiever bent. Lees ook de ervaringen van mensen die je voor gingen op deze pagina.

Er komen binnenkort weer nieuwe data beschikbaar. Kun je niet wachten? Download alvast mijn gratis e-book 

Delen: