“Alsof ik in de film ‘Groundhog Day” zit!” is een van de meest gehoorde uitspraken die ik om me heen hoor. Als je de film niet kent: het gaat over een weerman die wakker wordt en ontdekt dat hij vast zit in steeds dezelfde dag: Groundhog day. En zo voelt de lockdown voor velen en ook voor mij. Saai, taai en monotoom.

Elke dag hetzelfde riedeltje: opstaan, achter het scherm, wandelen, eten, sporten, slapen. Het rondje is al 1.253 keer gelopen, vrienden al tijden niet gezien en ik voel me soms in een sociaal isolement. Elke keer weer dezelfde omgeving zien en in dezelfde omgeving zijn, is niet zo inspiratievol. En dat terwijl ons hoofd zo graag nieuwe dingen wil ontdekken en steeds daar naar op zoek is.

Geen FOMO, geen afleiding

Maar er zijn – voor mij althans – ook voordelen. Doordat het ritme hetzelfde is, is er ook wel rust. En omdat er toch geen feestjes zijn en geen kroeg open is, is er ook geen ‘Fear of Missing Out’ (FOMO). En omdat er geen impulsen en triggers zijn, ben ik minder afgeleid en gaat mijn focus meer naar mijzelf en mijn thuissituatie. En er is nog iets.

De ontdekking van dat wat er altijd al was

Aangezien ik niet meer zoveel naar buiten gericht kan zijn, richt ik me op mijn omgeving. Ik probeer mijn huis en mijn buurt (die van het 1.253 keer wandelrondje) te bekijken alsof ik ze voor het eerst zie. Dus niet voor lief nemen hoe de huiskamer is ingericht, maar echt te zien wat er staat en hoe het er staat. De bladeren van de plant, de verschillende kleuren in de muur.  Of bijvoorbeeld de huizen in de straat helemaal opnieuw te bekijken. Welke kleur? Welke bakstenen? Welke stijlen? Ik probeer een ‘explorer’ van mijn omgeving te zijn en het met nieuwe ogen te bekijken. Eerlijk is eerlijk: ik woon er al jaren en ik zie echt nieuwe dingen. Het voelt als de ontdekking van dat wat er altijd was, maar weer voor de eerste keer zie. Het is bijna een soort avontuur en ik word er blij van.

Meer zien, meer waardering, meer inspiratie

Op die manier is er elke keer wel iets te ontdekken, is de buurt minder saai en gaan me dingen meer opvallen op een positieve manier. Ik pik veel meer op èn ik krijg meer waardering voor waar ik woon.

Deze manier van ‘opnieuw kijken’ of kijken met frisse blik kun je ook op een vergadering of de samenwerking met je collega toepassen. Dan ga je ineens iets heel anders zien en kan je zelf ook een beetje inspireren tot nieuwe ideeën.

Een nieuw avontuur

Wil jij ook opnieuw je omgeving ontdekken? Oefen eerst met je huis. Op het moment dat je een kamer instapt (bijvoorbeeld de woonkamer) bekijk dan deze ruimte alsof je een nieuwkomer bent. Waar staat wat? Hoe is de looproute? Hoe valt het licht? Welke meubels staan er en wat hebben ze voor functie? Voelt iets goed of juist niet?

Oefen daarna op iets van werk: hoe start je bijvoorbeeld een vergadering? Wat doet iedereen? Wat doe jij standaard? En hoe is het als je deze mensen helemaal niet zou kennen? Wat valt je dan op? Wat zegt iemand bijvoorbeeld vaak? En welke taken neem jij op je? Op die manier kan je ook kijken naar werkprocessen en is het voor veranderopdrachten een goede manier om eens naar èchte veranderingen te kijken.

Je kan het niet goed of fout doen. Gewoon jezelf even de ‘explorer’ van die vergadering, je thuisomgeving of je werkproces zijn. Zo ga je misschien wel meer ontdekken en wordt het een stuk minder ‘Groundhog day’!

Wil je meer weten over hoe je met een frisse blik kan kijken naar bestaande situatie van bijvoorbeeld je werk? Wil je werkprocessen opnieuw inrichten? Wil je verandering brengen? Denk dan eens na over een training met mindfulness. Daarin leer je namelijk opnieuw naar situaties te kijken met een heldere blik.

Zo geef ik bijvoorbeeld de trainingen Mindful Leiderschap en ‘Relaxt meer Impact: Ontdek de kracht van een helder hoofd’ die je deze blik aanleert. Meer weten? Neem contact met me op of struin nog even door mijn andere blogs boordevol tips.

Delen: