Een tijd geleden gaf ik een training waarbij we spraken over frustratie. Frustratie over je collega die niet op tijd mailt, frustratie over je kinderen die niet meewerken. Uiteraard kwam ook helemaal van deze tijd de frustratie over corona en de beperkingen die we ervaren aan bod. Kortom: enorm veel frustratie.

De emotie bij een belemmering

Frustratie is een interessant fenomeen. Het gaat over iets (een situatie, handeling, doel) dat niet zo gaat als je zou willen. Je had kennelijk iets anders verwacht of gehoopt, maar zo loopt het niet. Je internet begeeft het op een moment dat je juist een belangrijke vergadering hebt, je voelt je niet gezien door je team, je had je verjaardag juist dit jaar willen vieren met een groot aantal vrienden om je heen, je had wel al verder willen zijn in dat project, maar je worstelt nog met de planning.

Razen en tieren

Frustratie kan zich uiten op verschillende manier. Je gooit je laptop tegen de muur, trekt aan alle kabels en bent kortaf tegen de ICT service desk. Je schreeuwt tegen je collega’s via Zoom of Teams dat zij ook wel eens iets mogen doen of je gaat juist lekker binnen zitten vetten en je afsluiten. Of je wordt enorm boos op jezelf en intern slinger je een hoop verwensingen naar jezelf. Frustratie kan met een hoop geweld tegen jezelf of anderen gepaard gaan. En dat is niet zo effectief.

Afstand, toelaten, niet oplossen

Frustratie is vaak een heel intens gevoel. Het wegstoppen of vermijden van frustratie helpt niet. Net zomin als het extreem uiten van frustratie. Wat kun je doen als het gaat om frustratie?

1 – Neem als eerste eens afstand van datgene wat er speelt. Ga erboven hangen. Benoem feitelijk wat er aan de hand is. Beschouw het groter geheel: Wat is er eigenlijk echt aan de hand? Is 10 minuten te laat komen echt zo erg als je het beschouwt in relatie tot je gehele levensduur? Hangt je succes echt af van die ene vergadering?

 

2 – Voel je frustratie

Laat het gevoel en de gedachten die erbij komen toe. Probeer het niet te onderdrukken, maar ga er ook niet in mee. Beschouw alles wat erop komt en benoem het in gedachten:

“De gedachte: dit verknalt mijn leven!”

“Kloppen van mijn slapen”

“Machteloosheid”

Doe verder niks met al deze gevoelens en gedachten. Je hoeft ze niet op te lossen (meestal ben je namelijk toch niet zo effectief op dat moment), je hoeft je er ook niet door te laten overspoelen. Je kunt ze gewoon laten zijn.

Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Doe dan de oefening ‘bestaansrecht’. Deze kun je hier vinden op mijn website. Het kan je helpen met allerlei frustraties.

Meer weten?

Wil je weten hoe je meer uit jezelf kan halen doordat je jezelf beter begrijpt? Kijk dan ook eens naar de training “Relaxt meer Impact”. Daar leer je een houding te ontwikkelen die een kalme geest ondersteunt en je bewust maakt waar je invloed kunt uitoefenen op jezelf en op anderen zodat je effectiever bent. Lees ook de ervaringen van mensen die je voor gingen op deze pagina.

Er komen binnenkort weer nieuwe data beschikbaar, dus geef alvast je interesse daar aan. Kun je niet wachten? Download alvast mijn gratis e-book. 

Delen: