Heb je dat gevoel weleens? Dat jij de enige bent die stress heeft en dat dat niet goed is?
Nou, dat is absoluut niet zo. Sterker nog: stress is iets hartstikke moois!
Want: “A meaningful life is a stressful life!”.
Deze woorden sprak Dr. Daniel Siegel een aantal weken geleden op een college dat ik bij hem volgde. Siegel is een professor in de psychiatrie en hij sprak over het gezonde brein, de opbouw van veerkracht en zijn kijk op stress.
Stress is de reactie van het lichaam op een gebeurtenis die voor ons van waarde is. Als er dus voor jou veel gebeurtenissen zijn die betekenis hebben, heb je regelmatig stress. Stress is een antwoord op iets significants en kan best gezond zijn. Het zorgt er namelijk voor dat je net iets beter kunt presteren. Het veroorzaakt allerlei lichamelijke reacties, zoals het sneller kloppen van het hart, aanspannen van de spieren, versnellen van de ademhaling en nog veel meer. Kortom; je lichaam maakt zich klaar voor actie.
“A meaningful life is a stressful life.”
Hoe jij vervolgens reageert op stress kan ervoor zorgen dat je een situatie als positief óf negatief ervaart. Als jij de stressreactie als negatief ervaart dan krijg je daar stress van. Als je het idee hebt dat je niet de bronnen hebt om de taak die voor je staat te volbrengen, dan voel je je hopeloos. Stress zorgt dan voor een reactie in je brein waardoor je niet helemaal goed meer kunt nadenken. De toegang tot je normale denkcapaciteit kan door stress kleiner worden, om het zo maar te zeggen.
Een voorbeeld uit de praktijk: jij moet je belastingaangifte doen en je snapt er niks van. Je moet het op tijd inleveren, want je wilt niet extra betalen of gedoe krijgen met de belastingdienst. Maar je snapt er helemaal niks van. De termen zijn ingewikkeld en de software werkt ook niet mee. Dat zorgt in je lichaam voor een stressreactie, die je fysiek voelt (je hart gaat sneller kloppen, je spieren spannen zich aan, etc.). Als jij vindt dat dit niet de juiste reactie is, dan zal je deze reactie als iets negatiefs beoordelen. Als je daarnaast ook verwacht dat deze situatie een ramp wordt en de belastingaangifte niet gaat lukken, voel je je hulpeloos en hopeloos en zie je door de stress de hele situatie een stuk negatiever in.
Wat kun jij doen met betrekking tot jouw ervaring met stress?:
- Bedenk dat stress niet slecht is. Stress betekent dat je bezig bent met iets wat voor jou van waarde is.
- Besef dat jouw houding een belangrijke rol speelt. Als je denkt dat je niet beschikt over de hulpbronnen die je nodig hebt om deze taak te volbrengen wordt de stress negatief. Maar ontwikkel je bijvoorbeeld het vertrouwen dat je iets tot een goed eind kunt brengen, dan ervaar je de taak meer als een uitdaging.
- Bij bovengenoemde speelt hoe je tegen jezelf praat een rol. Besef dat stress betekent dat je met iets waardevols bezig bent. Bedenk daarnaast redenen waarom je het wel zou kunnen volbrengen of hoe je hulp zou kunnen inschakelen om je te ondersteunen. Creëer vertrouwen in jezelf. Dat is een belangrijke hulpbron in de relatie die je met stress hebt.
De bewustwording van je houding, je perspectief en hoe je tegen jezelf praat, is onderdeel van mijn online training. Ben je benieuwd geworden en wil je er graag meer over weten?
Geef het dan hier aan. Download ook mijn gratis e-book. Daarin staan vijf tips die je op weg helpen.