Mindful leiderschap is erg in trek tegenwoordig. Maar hoe weet je nu of jij eraan toe bent?
Hieronder 5 signalen dat een training mindful leiderschap een goed idee voor je zou zijn.
1. Je maakt de zinnen van een ander af
De ander praat naar jouw mening niet snel genoeg en je weet toch al wat hij gaat zeggen. Dus maak je zijn zinnen af, dat scheelt jullie beide tijd energie. Handig toch?
Het lijkt misschien een goed idee, maar de kans is groot dat je aannames over wat de ander wilde zeggen helemaal niet kloppen. We zijn heel goed in denken dat we het verhaal wel kennen, dat het niet nieuw is en daardoor missen we informatie. Door iemands zinnen af te maken, neem je niet alleen de ruimte in van een ander, maar je mist ook behoorlijk wat nieuwe input. Door elke keer het signaal te geven dat je toch wel weet wat de ander zegt, zal diegene de volgende keer zo min mogelijk zeggen of misschien wel helemaal niks meer. En daarvan weten we uit het verleden dat niets meer zeggen desastreuze gevolgen kan hebben.
2. De frustraties over die ene collega lopen op
“Oh ja, daar heb je ‘Karen’ weer. Wat zou ze nu weer te zeuren hebben.”. We hebben allemaal wel zo’n ‘Karen’ in onze omgeving. Zo eentje die nèt alles anders doet dan jij wil. Die bij elk idee zegt “Ja, maar….”. Of die bij elke verandering een mailtje stuurt ter check. Of die bij elke net vastgelegde afspraak roept “Het kan anders, ik heb een nieuw idee!”. Wat het ook is: bij jou loopt de irritatie of de frustratie op en dat is niet helpend voor de relatie. Jij wordt er niet beter van en die ander gaat er ook niet beter van functioneren. Tijd om wat aan die frustratie te doen!
3. Je hebt het gevoel dat het anders kan
Een beetje zo’n knagend gevoel van ‘Is dit wat het is? Zit er niet meer in?’. Soms wil je wel iets anders, maar weet je niet goed wat en ook niet hoe. Je draait in hetzelfde kringetje. Juist dan zou het helpen als je weet hoe je jezelf kan coachen naar nieuwe perspectieven en ook hoe je met die onrust en dat knagende gevoel kan omgaan en kan omdraaien in je voordeel.
4. Rust komt niet voor in je vocabulaire ook al weet je dat het je zou helpen
Je werk gaat maar door en jij ook. Ook al heb je in je achterhoofd een stemmetje dat zegt dat het anders moet, daar luister je niet naar. Zolang het niet mis gaat, ga je gewoon door. En het gaat ook prima. Denk je. Vaak als we hard doorwerken, zien we de fouten ook niet meer die we maken en we doen het op de automatische piloot. Creativiteit zit er niet meer bij en het draait vooral om ‘het afkrijgen van die to-do lijst’. We jagen, we rennen, geen reflectie, niet eens even de tijd nemen of het nu beter kan.
Niet voor niets is er het verhaal van ‘je zaag scherp houden’ (als je het niet kent, kan je het hier lezen) wat het belang van balans en reflectie benadrukt. En nog een voordeel van mindful leiderschap: je lontje zou wel weer eens wat langer kunnen worden!
5. Je kan wel wat creativiteit gebruiken
Ons brein is erop ingericht om de dingen snel te doen en zo energie-efficiënt mogelijk. Dat is prachtig van ons brein. Maar niet zo handig als je je zaag wilt aanscherpen, als je ideeën moet bedenken voor een nieuwe realiteit, als je bezig bent met vernieuwen en verbeteren en als je wilt ontwikkelen. Als jij merkt dat de creativiteit er wel een beetje uit is, dan kan ruimtelijker observeren van pas komen. En dat is nu precies wat je traint bij mindful leiderschap: er van een afstand naar kijken zodat je overzicht hebt en inzicht krijgt.
Bovenstaande punten zijn slechts een aantal tekenen dat mindful leiderschap misschien wel een goed idee voor je is.
Meer weten?
Wil je meer weten? Stuur me een bericht en ik vertel je over de trainingen Mindful Leiderschap die ik onder andere aan leidinggevenden van de overheid geef. In deze training leer je onder andere een houding te ontwikkelen die een kalme geest ondersteunt en je bewust maakt hoe je effectiever kan handelen in het moment.
Wil je meer wetenschappelijke achtergrond? Je kunt hier ons onderzoek lezen naar de effecten van een mindful leiderschap training.