AlgemeenMindfulnessPersoonlijk leiderschapPersoonlijke efficientieZelfmanagement

Mindfulness: niet als remedie, misschien als preventie, en zeker als potentie

By 09/04/2019juni 28th, 2019No Comments

“Mindfulness: niet als remedie, misschien als preventie, en zeker als potentie? Zo heb ik dat nog nooit gehoord.”, zei de dagvoorzitter van de VMBN-leden-dag tegen me. (VMBN: Vereniging Mindfulness Based trainers Nederland en Vlaanderen).

Die reactie begrijp ik heel goed. Het is namelijk mìjn kijk op de plek van mindfulness in organisaties. Op het 10-jarig bestaan van de vereniging sprak ik de vele mindfulness trainers die de VMBN rijk is toe over mijn ervaringen in mijn eigen bijna 10-jarige weg met mindfulness in organisaties.

Op de VMBN leden dag

Ik zie mindfulness niet als iets dat vooral anderen en zwakkeren nodig hebben. Ik zie mindfulness als een onderdeel om je volledige potentieel te kunnen ontwikkelen.
Mindfulness traint namelijk een open, onderzoekende houding naar jezelf aan te nemen waardoor je heel goed in staat bent jezelf te observeren, op jezelf te reflecteren en te zien waar je invloed op verandering ligt. Daardoor word je een betere versie van jezelf: efficiënter en effectiever. En omdat mindfulness traint op bewustwording helpt het om de verandering blijvend te laten zijn en jezelf constant te verbeteren.

Stel: je hebt constant irritatie met dezelfde collega. Als je bewust wordt van jullie dynamiek en hoe jouw eigen gedrag daarin mee- of tegenwerkt, ben je ook in staat te zien waar jouw invloed ligt om die dynamiek en daarmee de irritatie te beïnvloeden. Mindfulness helpt je om bewust te worden, je aandacht bij de situatie te houden, op jezelf te reflecteren in onder andere houding, gedrag, lichaam en gevoel, te weten wat je kan veranderen en maakt je bewust hoe je dit een volgende keer kan voor zijn.
Zo ben je in staat jezelf te leiden naar een voor jou efficiëntere situatie. En dat? Dat is persoonlijk leiderschap en daarom zie ik mindfulness als fundamenteel voor jouw volledige potentieel.

📷Richard Zandberg

Delen: