Skip to main content
Algemeen

Mindfulness is hot! Wat nu?!

By 22/04/2015No Comments

Now what?

In de Elsevier van maart dit jaar (7 maart 2015) stond een uitgebreid artikel over ‘Mediteren voor goede Business’ waarin de waarom van de groei van meditatie in zakelijke context werd beschreven. Als er wordt geschreven over meditatie bedoelt men vaak mindfulness. En waar business staat wordt vaak leiderschap of de leidinggevende bedoeld.

 

Het ìs ook zo dat mindfulness en leiderschap steeds meer naar elkaar toe trekken. De CEO’s, de leiders, de managers letten uiteraard op wat er speelt in de wereld. Welke trends zien ze die hun organisatie verder brengt of juist teniet zou kunnen doen? Goed leiderschap houdt zich onder andere hier mee bezig: wat helpt ons, wat bedreigt ons en hoe gaan we hiermee om?

 

Mindfulness is een beweging die niet meer te ontkennen valt. De blogs over mindfulness zijn niet bij te houden, de trainingen mindfulness based stress reduction schieten als paddestoelen uit de grond en veel bekende mensen in de wereld komen er voor uit dat ze ‘er aan doen’. En als ze er niet aan doen, dan hebben ze er wel een mening over. Mindfulness is hot.

 

Ook de wetenschap volgt de wereldtrends. Er komen meer een meer onderzoeken naar de effecten van mindfulness en steeds meer onderzoeken naar mindfulness onderschrijven positieve effecten. En juist die effecten kunnen heel nuttig zijn in het bedrijfsleven: het reduceert stress, het helpt bij effectief communiceren, het helpt bij goed nadenken over beslissingen en niet vanuit emotie iets ondernemen, het leidt tot gedachten kunnen ordenen, het ondersteunt creatieve processen en ga zo maar door. Allemaal zaken die elke leider graag bij zijn of haar werknemers zou willen zien. Goed leiderschap betekent dan ook mindfulness in zakelijke context erkennen en inzetten.

 

Maar net als alles wat nieuw is, is ook hier het dilemma: leuk dat concept, maar wat betekent het in de praktijk?

Goed leiderschap is immers niet alleen een training mindfulness voor de CEO, voor de leider zelf. Leiderschap is juist ook dit doorgeven aan en mogelijk maken voor je collega’s. Het betekent integreren in de cultuur.

En dat is niet altijd gemakkelijk. Het gaat immers niet alleen om iedereen even door een training mindfulness te ‘jagen’ en daarmee klaar. Het gaat er juist ook om hoe je de aspecten die je leert bij mindfulness kan integreren in de dagelijkse gang van zaken en dat alle lagen werknemers – dus inclusief management, CEO’s en bazen – leren begrijpen hoe het in hun eigen leven past. Het is niet een standaardoplossing of een trucje.

 

Mijn advies is om mindfulness te zien als onderdeel van Persoonlijk Leiderschap. En Persoonlijk Leiderschap is een fundamenteel onderdeel van leiderschap: als je jezelf niet goed kan leiden, hoe kan men dan verwachten dat je een hele afdeling  of bedrijf leidt?

Persoonlijk Leiderschap betekent dat je in staat bent jezelf richting te geven, dat je weet wat je doet en waarom je het doet. Being your best self in every situation.

Persoonlijk Leiderschap betekent zelfmanagement: werken vanuit waarden, onnodig stress kunnen reduceren, zwaktes en sterktes kennen en herkennen. Dit betekent reflecteren op en observeren van jezelf en zaken accepteren die je wellicht liever niet wilt accepteren.

 

Mindfulness is daar bij uitstek geschikt voor: in mindfulness trainingen leer je de situatie te zien voor wat hij is en jezelf te zien voor wat je bent, zonder dat je daar iets mee hoeft te doen. Dat leidt tot ruimte, mogelijkheid en meer potentie. Bij de training leer je op een situatie een respons te geven in plaats van een automatisch reactie. En dat leidt tot heel bewust Persoonlijk Leiderschap.

 

Is het dilemma ‘Leuk concept, maar wat moeten we ermee’ herkenbaar? Nodig Ki² uit voor een kennismakingsgesprek of workshop over mindfulness, leiderschap en persoonlijk leiderschap. We weten het wel. Liever eerst reacties  van onze klanten op onze trainingen lezen? Klik hier.

 

Photo credits here

Delen:
Our time: 8:57pm UTC