Algemeen

Geen mentale schade? Dan moet je ècht meer niks doen.

By 02/10/2018No Comments

Wat tijd verkwisten? Ja, dat lees je goed – Meer tijd spenderen aan niks, lummelen, niets doen. Dat is het advies van MIT- hoogleraar Menswetenschappen Alan Lightman. In de NRC van 27 juli jl verscheen een stuk over dit vurige pleidooi van deze man die wil dat we vaker niks doen zodat we meer tijd hebben om te reflecteren over wat nu echt belangrijk is in het leven.

 

Hij benoemt de gevaren van de tijdsdruk van de huidige maatschappij, de snelheid waarmee we nu leven en hoe schadelijk dit voor ons. Onrust, angst, burn-out en depressie liggen op de loer omdat we hollen van het een naar het ander en altijd online zijn.

Gebrek aan creativiteit, identiteit en reflectie is het gevaar. Veel – heel veel – mensen vertonen robotachtig gedrag en weten niet meer wat hun waarden zijn, zegt Lightman.

Maar we kunnen hier iets aan doen. Door niks te doen, door uit die automatische piloot van ‘doen-doen-doen’ te stappen en gewoon even te zijn.

Door de tijd te nemen. Door stil te reflecteren. Door te mediteren.

En dat kan ook al door hele kleine veranderingen:

  • Zet bijvoorbeeld je telefoon op vliegtuigstand 2 uur voordat je naar bed gaat.
  • Plan en doe een 10 minuten meditatie.
  • Loop heel bewust (mindful) en zonder dat je iets anders doet naar het koffiezetapparaat, de volgende meeting of de bus.
  • Neem een paar minuten na een heftig telefoongesprek en laat het bezinken.

Zo zijn er heel veel dingen die je kunt doen om die kans op onrust, angst, burn-out, verlies van identiteit en creativiteit te verlagen.

Wil je meer weten over de incompany trainingen die ik verzorg? Neem gerust contact op.

Delen: