FOCUS - leiderschap

“Wat kan ik nù doen om meer focus te krijgen?” Een van de meest gestelde vragen bij het geven van een training in mindful leiderschap is de vraag naar actie: Wat kan ik doen? Geef me iets om te doen of leer me wat ik kan doen. Zo zijn wij mensen ingesteld. Doen heeft voor ons de betekenis van iets goeds; je onderneemt actie, we voelen ons nuttig en waardevol.

 

Aan Einstein wordt de quote toegeschreven “Die Definition von Wahnsinn ist, immer wieder das Gleiche zu tun und andere Ergebnisse zu erwarten” oftewel: Waanzin is hetzelfde blijven doen en een andere uitkomst verwachten. In andere woorden maar met dezelfde betekenis is er een oud gezegde dat hier van toepassing is: Als je doet wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg.

Het gaat er om dat je je aanpak verandert en zo ook bij de vraag naar meer focus. Méér doen helpt niet. Juist het tegenovergestelde – niets doen – daar ligt het antwoord. Maar hoe doe je dat? Je begint bij anders doen dan normaal.

3 stappen die een voorsprong geven in focus:

Stap 1 – Sluit iets bewust af: Of je nu een gesprek afrondt of klaar bent een presentatie, sluit het af. Neem het niet mee in je hoofd door er aan te blijven denken, want je zit dan met je hoofd in het verleden.

Als je de deur uitloopt, wees je er dan van bewust dat deze situatie voorbij is. Maak voor jezelf eventueel een notitie met zaken die je moet doen naar aanleiding van bijvoorbeeld het gesprek en laat het daar dan bij. Was het een vervelend gesprek of moeilijke presentatie? Vertrouw erop dat als je de situatie even met rust laat er vervolgens een beter idee op komt. Je brein de ruimte geven doet vaak wonderen.

Stap 2 – Richt vervolgens jouw volledige aandacht op wat je dan aan het doen bent: lopen naar de volgende afspraak, autorijden, koffie zetten of een telefoongesprek voeren. Wees er met aandacht bij. Denk niet aan wat er komen gaat, want dan zit je weer in de toekomst en die kunnen we niet voorspellen. Doe alsof dit het enige is, wat op dit moment in de wereld telt. Dat is namelijk ook zo, want anders zou je er niet mee bezig zijn.

Stap 3 – Open bewust een volgende situatie: Wees je ervan bewust wat je gaat doen. Ga je een vergadering bijwonen? Stap dan de zaal in met de ambitie om deze daadwerkelijk bij te wonen en er aandacht aan te geven. Wees ook hier weer met jouw hoofd in het nu en niet in het verleden (bij dat ene telefoongesprek) of in de toekomst (wat moet ik nog allemaal doen?). Gewoon niets doen of denken maar met volledige aandacht bij de vergadering zijn.

Als we deze 3 stappen doen, zullen we verbazingwekkend snel focus krijgen. Daarmee is niet gezegd dat het makkelijk is. Probeer het eens een dag.

Wilt u weten hoe meer focus te krijgen? Kijk dan bij de programma’s van Ki2.
Interesse in de ervaringen van anderen? Lees de testimonials.
Delen: